Antoni Ferrando publica el llibre ‘Fabra, Moll i Sanchis Guarner’, editat pels governs valencià, català i de les illes

  • Estudia la tasca normativitzadora de la llengua feta per Pompeu Fabra i els treballs dels lingüistes Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner per a adaptar-la a les illes i al País Valencià

VilaWeb
Redacció
30.01.2019 - 16:42
Actualització: 30.01.2019 - 17:42

Les direccions generals de política lingüística de la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya, i el Govern de les Illes Balears han anunciat l’edició del volum Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna des de la cultura de la diversitat, del catedràtic de Filologia Catalana, Antoni Ferrando (Benicolet, 1947), i que s’emmarca en la Declaració de Palma.

Les institucions han explicat que l’edició coincideix amb la celebració de l’Any Fabra 2018 i han avançat que és la primera proposta editorial en què col·laboren els tres governs després de la signatura de la Declaració de Palma, que va servir per a començar una línia de col·laboració en els àmbits de la llengua i la cultura.

L’obra ‘té la voluntat de reunir i actualitzar’ els treballs de Ferrando, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El llibre retrata la tasca de normativització de la llengua catalana feta per Pompeu Fabra i els treballs dels lingüistes Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner per a adaptar-la a les necessitats de les illes i del País Valencià.

En aquest volum, Ferrando ‘evidencia els suports institucionals de la Generalitat de Catalunya’ per a fer possible el treball de Fabra, mentre Moll i Sanchis Guarner ‘van tirar avant la seua tasca com a projectes personals durant la dictadura franquista’. A més, el llibre aporta dades sobre els escriptors Marià Aguiló, Jacint Verdaguer i Teodor Llorente, autors que van influir notablement en l’obra de Fabra.

El llibre es presentarà el 4 de febrer vinent a l’Aula Magna de la Universitat de València, i hi assistiran a més de l’autor la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la de les Illes Balears, Marta Fuxà; el de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano; la vice-rectora de Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez; el catedràtic de la Universitat de València, l’agullentí Emili Casanova.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any