18.03.2016 - 16:26
|
Actualització: 18.03.2016 - 17:26
Poc abans del pas de l’horari d’hivern al d’estiu, aquest dissabte es fa de 20.30 a 21.30 l’anomenada Hora del Planeta, una iniciativa que es va estrenar el 2007 a Sydney (Austràlia) per conscienciar sobre el canvi climàtic i que, quasi una dècada després, s’ha estès a una bona part del planeta (seguiment al minut). En concret, la campanya impulsada per World Wildlife Fund (WWF) insta els individus, les comunitats, les empreses i els governs a apagar els llums durant una hora per mostrar ‘el compromís per un canvi global en benefici del medi planetari’.
El gest ‘d’apagar el llum i encendre el planeta’ pretén conscienciar sobre l’amenaça que representa per al nostre futur el canvi climàtic, la insostenibilitat en el consum de recursos i la contaminació deguda a l’ús d’energies contaminants.
A l’Hora del Planeta, s’hi sumen ciutadans de tot el món i també moltes administracions, empreses i institucions. Els últims anys, per exemple, monuments tan emblemàtics com el pont Golden Gate de San Francisco, el Coliseu de Roma i la Torre Eiffel de París es van deixar d’il·luminar, com també la basílica de la Sagrada Família de Barcelona i les torres de Quart i de Serrans, a València.
Ontinyent forma part un any més de les ciutats que participaran en aquesta iniciativa. L’ajuntament ha anunciat que seran 20 els espais públics en què s’apagaran els llums: el campanar de la Vila; els fumerals del Tirador, Tortosa i Delgado, El Carril; la façana de les Carmelites; el Palau de la Vila i criptopòrtic; el Pont Vell, el de Santa Maria i el de Paduana; l’avinguda del Tèxtil; la costera que porta a l’institut, a l’estació de ferrocarril i al cementeri; els parcs de Sant Domingo, Ausiàs March, la Glorieta, Vicent Andrés Estellés i Mestre Ferrero; la zona verda de prop de la gasolinera del Salvador la zona verda de prop de l’Escorxador Municipal; i el Recinte Firal.
La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, ha animat els ciutadans ‘a apagar la llum aquest dissabte 19 de març i meditar sobre els excessos de consum energètic que fem en el nostre dia a dia’. Des de la regidoria s’estan repartint punts de lectura amb recomanacions per actuar contra el canvi climàtic, amb accions com apagar llums innecesaris, ajustar la calefacció i l’aire acondicionat, emprar bombetes i electrodomèstics de baix consum o usar el cotxe només quan siga necessari.