16.05.2017 - 17:56
|
Actualització: 16.05.2017 - 19:56
La campanya informativa d’Ecologistes en Acció sobre la contaminació per ozó al País Valencià s’ha instal·lat ja a Ontinyent, una de les 10 localitats valencianes on s’han superat els valors d’ozó troposfèric establits.
L’institut de secundària Pou Clar acull aquesta exposició, on en 12 panells s’expliquen les característiques d’aquest contaminant atmosfèric que, segons denúncia l’entitat ecologista, és el que afecta més extensió i amb més afecció sobre la població i la vegetació de tot l’estat espanyol. Juntament amb aquesta informació, s’expliquen consells per a la salut personal i per a protegir la vegetació.
Els alumnes del centre participaran en una série de xerrades sobre aquesta qüestió, i se n’ha programada una per al públic en general per a dilluns 22 de maig, a les 18.00, en el mateix centre, on l’exposició es pot visitar fins divendres dia 19 de 15.00 a 21.00.
Greu problema ambiental
L’objectiu de la campanya és divulgar les causes i les conseqüències d’aquest greu problema ambiental, i reduir l’exposició a la contaminació especialment dels grups més sensibles: xiquets, gent gran, dones embarassades, esportistes i persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars; evitant fer esforços a l’aire lliure a les hores centrals del dia i la caiguda de la vesprada, quan els nivells d’ozó són més elevats.
Una qualitat de l’aire adequada ha de passar perquè la ciutadania conega en tot moment l’estat de l’aire que respira, i perquè s’establesquen plans d’acció que reduesquen la pol·lució causada per l’ozó. No obstant això, la Generalitat ‘no ha elaborat els preceptius plans de millora de la qualitat de l’aire per a les zones més afectades, i tampoc no informa prou dels episodis d’elevada contaminació, que ja s’han començat a produir en un inici de la primavera que està resultant especialment complicat’, han denunciat des d’Ecologistes en Acció.
L’ozó troposfèric es forma per la suma d’emissions antropogénicas i una forta radiació solar, transportat llargues distàncies per les brises litorals on roman durant més temps amb efectes més nocius.
Les fonts principals són la indústria i el trànsit que emeten grans quantitats d’òxids de nitrogen i compostos orgànics volàtils.
La normativa europea estableix el valor objectiu en 120 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, mesurats en períodes de 8 hores, i no haurà de superar-se més de 25 dies a l’any, com a mitjana de 3 anys consecutius. En el període 2014-2016, en l’estació de control de la contaminació d’Ontinyent es va registrar una mitjana de 60 superacions anuals, i segons l’OMS, que rebaixa el límit del valor objectiu a 100 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire, van haver-hi 147 dies superant aquest límit.