L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha concedit una ajuda de 645.000 euros a un projecte presentat per l’àrea d’Innovació del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent per a la gestió intel·ligent dels residus produïts pels equips de protecció individual (EPI), segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

A aquest efecte, s’ha desenvolupat una tecnologia que facilita la descontaminació, valorització, transport i gestió intel·ligent per al reciclatge del material d’aquests equips. El projecte de recerca i desenvolupament té com a objectiu principal el desenvolupament de noves tecnologies per a la valorització de plàstics i, en concret, els procedents dels EPI hospitalaris a través de processos de reciclatge termoquímic mitjançant una tècnica denominada hidrogasificació.

En aquesta iniciativa participa l’empresa tecnològica Global Tech Strategies, amb seu a València i membre del clúster empresarial Innovall de la Vall d’Albaida, a més de BluePlasma i Power, amb seu a Castelló de la Plana.

També hi participen dos instituts tecnològics valencians: l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística (ITENE), i l’Institut tecnològic de l’Alimentació (AINIA).

En una primera fase es desenvoluparà un sistema intrahospitalari per a la gestió intel·ligent i descontaminació dels EPI del personal sanitari. Per a això, es faran servir contenidors específics, un sistema de marcat, identificació i recollida, així com un procés de traçabilitat durant el transport, pesatge i processament.

El sistema es recolza en una plataforma intel·ligent que permet la traçabilitat total dels residus durant les diferents etapes de gestió dins de l’hospital. En aquesta etapa de tractament dins del recinte hospitalari es desenvoluparan també les tecnologies específiques de descontaminació d’aquest residu, a més del transport a instal·lacions de valorització on es farà un tractament termoquímic a través de processos d’hidrogasificació.

Al final de tot aquest procés s’obté d’aquests materials metanol, un producte que pot ser utilitzat per a l’obtenció de plàstics a utilitzar de nou en aplicacions d’alt valor com a envasos plàstics o nous EPI, ha explicat la Generalitat.

Després d’això, ha destacat que d’aquesta manera es tanca el cercle de l’economia circular, “un dels objectius d’aquest projecte que centra la seua atenció en la reducció de l’impacte mediambiental de l’ús d’aquests materials”.

A partir del període de desenvolupament descrit, el projecte es provarà en manera pilot a les instal·lacions de l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva.

La responsable d’Innovació i Investigació del Departament Xàtiva-Ontinyent, María José Mora, ha valorat positivament la concessió d’aquesta ajuda per part de l’AVI, atés que els resultats que preveu tenen “un impacte directe al llarg de tota la cadena de valor, des dels generadors d’aquest tipus de residu hospitalari, els gestors de residus, i els transformadors” i també “permet que tots puguen treballar amb un material de més qualitat, lliure de contaminants, altament reutilitzable i valoritzable”.

Mora ha afirmat que això també permet de reduir els costos d’operació i l’impacte sobre el medi ambient.

Reduir l’impacte negatiu

La gerent del departament, Margarita Llaudes, ha assegurat que “és molt d’agrair el fet que l’AVI es comprometa amb aquest projecte”, creat en l’esmentada Unitat d’Innovació i mantingut “amb l’ajuda de Fisabio”.

“Tot això és una mostra més de l’opció de la Conselleria de Sanitat per generar valor en la nostra sanitat pública i per la sostenibilitat de les institucions, en concret les sanitàries. Tenim el compromís de reduir l’impacte negatiu sobre el medi ambient que té la nostra activitat i aquestes iniciatives ho corroboren”, ha afegit Llaudes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.