04.02.2018 - 18:04
|
Actualització: 04.02.2018 - 19:04
La comissió del Congrés que investiga la crisi financera, el rescat bancari i la fallida de les caixes d’estalvi rep aquest dimarts les dues úniques caixes d’estalvi que van sobreviure als processos de fusió, bancarització i fallida d’aquestes entitats durant la crisi: Caixa Ontinyent i Caixa d’Estalvis de Pollença. El director general de Caixa Ontinyent, Vicent Penadés, hi compareixerà en representació de l’entitat financera de la Vall d’Albaida.
Després de les compareixences dels últims ministres econòmics i responsables de la Secretaria d’Estat d’Economia i la Comisión Nacional del Mercado de Valores, la comissió centra el seu interès en el paper de les caixes d’estalvi.
Un tram de la investigació que ja va iniciar amb la compareixença de la coordinadora de plataformes d’afectats per les preferents, i que afronta ara des del punt de vista de les mateixes entitats, començant per aquelles que es van resistir a la bancarització.
Si el 2005 hi havia 47 caixes d’estalvi, la reestructuració iniciada el 2010 a través de ‘fusions fredes’, absorcions i la bancarització va deixar aquestes Caixa Ontinyent i Caixa Pollença com a úniques representants del model de caixes.
Així, a partir de les deu del matí compareixerà davant la comissió que presideix la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, el director general de Caixa Ontinyent, Vicent Penadés, i el president de Colonya-Caixa d’Estalvis de Pollença, Josep Antoni Cifre. Els seguirà el president de la societat cooperativa d’estalvi Caixa d’Enginyers, Josep Oriol Sala Arlandis.
Posteriorment, la comissió celebrarà una sessió, ja a porta tancada, per debatre i acordar noves dates per a les compareixences que encara els queda pendents, entre els quals es troben responsables d’entitats financeres, de firmes d’auditoria o els que van ser presidents del Banco Popular, Ángel Ron i Emilio Saracho.
Així mateix, la comissió també debatrà si, com va reclamar Unidos Podemos aquesta setmana, crida a comparèixer el director general de CaixaBank, Juan Antonio Alcaraz, qui va arribar a afirmar que els desnonaments eren avui ‘una llegenda urbana’ i que ‘el que està ben vist és no pagar els deutes’.