27.10.2015 - 18:41
|
Actualització: 27.10.2015 - 19:41
Redacció/EP Les entitats financeres Ibercaja, UCI i Kutxabank han rebutjat signar l’acord amb la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori per fer front i evitar els desnonaments al País Valencià, en no estar d’acord amb tots els punts del document, segons ha explicat la titular d’aquest departament, María José Salvador, després de la segona reunió de la Taula de Prevenció de Desnonaments.
Segons la consellera, Cajamar, Caixa Ontinyent i Caixa Popular sí que han estat d’acord amb els punts pactats mentre que Bankinter, Banc Sabadell, Bankia i la Caixa explicaran aquest divendres la seua decisió.
L’acord, assolit el 29 de setembre passat en la primera reunió de la Taula de Prevenció de Desnonaments, insta cada entitat financera a nomenar un interlocutor amb la Generalitat per fer un seguiment d’aquelles situacions d’impagaments que puguen suposar risc de pèrdua de l’habitatge habitual del deutor per posar en marxa canals de mediació i trobar una solució al problema.
Així mateix, compromet el banc a no fer fora dels habitatges habituals les persones, sense que s’hagen esgotat totes les possibilitats de negociació, fins que entre en vigor la nova llei de la Funció Social de l’Habitatge i insta les entitats a oferir habitatges perquè es destinen a lloguer social.
En aquesta segona Taula de Prevenció de Desnonaments hi han participat tant entitats financeres, com organitzacions socials com ara la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca del País Valencià (PAH), la Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors, l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris i Amnistia Internacional.
Així mateix, d’agrupacions professionals, hi han estat presents el Col·legi d’Advocats, el Col·legi de Registradors, el Col·legi d’Administradors de Finques, el Col·legi de Notaris i el Col·legi d’Agents de la Propietat, així com les organitzacions sindicals CCOO, UGT i Intersindical.
Situació d’emergència
Salvador ha ressaltat que aquesta segona convocatòria s’emmarca en una ‘situació d’emergència’ i de ‘voluntarietat’ per buscar mesures que facen front a aquesta problemàtica atès que ha lamentat que el País Valencià és la segona autonomia en nombre de desnonaments.
La titular d’Habitatge ha destacat que tres de les entitats financeres participants en aquesta reunió –Cajamar, Caixa Ontinyent i Caixa Popular– han signat l’acord, mentre que Ibercaja, UCI i Kutxabank han declinat aquesta opció en no estar d’acord amb alguns dels punts. Igualment, ha detallat que quatre més –Bankinter, Banc Sabadell, Bankia i la Caixa- han manifestat que estan oberts a la signatura i que serà divendres quan traslladaran la decisió.
Preguntada pels arguments que han ofert els bancs per no signar el document, Salvador ha explicat que alguns no estan d’acord en tots els punts i plantegen alguns matisos. ‘El que no podem fer és un document per a cada entitat financera diferent. L’acord és el que és i és un acord únic per a tots i el que no podem fer és entrar a debatre si un punt o si l’altre o si fem modificacions’, ha recalcat.
Tot i la negativa d’alguns dels bancs, ha incidit que a hores d’ara no poden prendre mesures sancionadores perquè encara no està en vigor la Llei per la Funció Social de l’Habitatge però ha manifestat que estan treballant perquè la norma ‘sí que obligue les entitats financeres que tinguen habitatges buits a inscriure-les en un registre d’habitatge deshabitat’.
‘Si no ho fan, sí que aplicarem mesures sancionadores de caràcter subsidiari, però encara estem en un marc de prevenció i previ’, ha manifestat.
Llei per la funció social de l’habitatge
D’altra banda i preguntada sobre quan es tramitarà aquesta nova norma, la consellera ha admès que espera que serà a finals d’any i sobre el mes de desembre tenir l’avantprojecte per iniciar-ne la tramitació. ‘La tramitació d’una llei du el seu temps i no volem exposar-la a poder ser impugnada pel PP al Tribunal Constitucional com ha passat en altres autonomies’, ha apuntat Salvador, qui ha incidit que treballen en una llei ‘estructural’ que no sigua ‘un canvi conjuntural’.
Rescat de 71.377 milions d’euros
Salvador ha recordat que de les entitats que han convocat per a aquesta reunió, Bankia, entitats integrades en BBVA, entitats del Banc Sabadell, Caixabanc i Ibercaja acumulen ajudes públiques –un ‘rescat’- per valor de 71.377.000 d’euros, segons els dades facilitades per la Conselleria.
Referent a això, fonts d’aquest departament detallen que, segons un informe del Banc d’Espanya, durant el període 2009-2015, Bankia ha rebut un total de 36.183.000 d’euros en ajudes públiques, mentre que les entitats integrades en BBVA han obtingut 17.314 milions; l’antiga CAM, integrada en Banc Sabadell, 13.222.000; Banc València, integrat en Caixabanc, 7.223.000 i les entitats d’Ibercaja 1.097 milions.
Per tant, Salvador ha assenyalat que aquestes entitats financeres, que han estat objecte de ‘rescat públic’, han d’assumir una ‘responsabilitat social’ al País Valencià i col·laborar per ‘revertir aquest rescat públic en el rescat a les persones’.
‘Considerem fonamental que signen aquest mínim acord i apliquen aquesta moratòria que no és indefinida en el temps i que està marcada fins que s’aprove aquesta llei per la Funció Social de l’Habitatge’, ha recalcat.