23.03.2022 - 15:45
|
Actualització: 23.03.2022 - 16:45
A partir de dilluns s’eliminaran les quarantenes dels positius asimptomàtics o bé amb símptomes lleus, com també dels contactes estrets.
La Comissió de Salut Pública espanyola preveu d’emetre recomanacions sobre mesures preventives com ara l’ús de la mascareta en tots els àmbits o evitar contacte amb persones vulnerables. En aquest sentit, en àmbits sensibles com centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, es podran incorporara mesures específiques d’aïllament i de control.
Responem a totes les qüestions sobre els canvis en les quarantenes, a continuació.
Quan es considera que algú és contacte estret?
Es considera un contacte estret qualsevol qui haja tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o haja estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció, a una distància inferior a 2 metres, des de 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.
En el cas dels asimptomàtics, és contacte estret tothom qui hi haja estat en contacte amb el contagiat 48 hores abans del diagnòstic.
Quins són els símptomes de la variant òmicron? Hi ha diferències amb la delta?
Algú vaccinat es pot infectar i contagiar?
La vaccinació de la covid-19 no protegeix completament de la infecció de la malaltia, perquè el vaccí no és pas cap escut que impedisca totalment que el virus infecte les cèl·lules. El vaccí dóna al sistema immunitari un gran avantatge contra el coronavirus del SARS-CoV-2. És a dir, qui l’haja rebut sempre reaccionarà més bé a la covid-19.
Els vaccinats també poden apegar la covid. Ara, la vaccinació en redueix la possibilitat. En teoria, la transmissió s’esdevé quan un infectat introdueix partícules virals a algú altre. Però, en general, encara que la vaccinació no evite completament la infecció, redueix la quantitat de virus que ixen de la boca i el nas. Alhora, el virus s’elimina més de pressa. Això fa pensar que és molt menys probable que l’infectat que ha estat vaccinat arribe a apegar la malaltia.