VALL D'ALBAIDA > CASTELLÓ DE RUGAT
Carmen Agulló i Blanca Juan presenten el llibre ‘Mestres de mestres’ a Castelló de Rugat
Un estudi que reivindica el protagonisme de les dones en la història de l’ensenyament

Per: Redacció


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Carmen Agulló i Blanca Juan presenten aquest divendres 16 d’octubre a Castelló de Rugat el seu llibre Mestres de mestres. 150 anys de formació de mestres valencianes, publicat per la Universitat de València. Les autores hi repassen la història i compromís de la Escuela Normal de Maestras de València, la desfeta durant el franquisme i les dificultats de la recuperació pedagògica fins a arribar a Facultat de Magisteri actual.
El llibre es presenta a les 20.00, a la Casa de Cultura Carmen Alborch, amb la participació de les autores i d’Amalia Femenia, mestra a l’escola Verge del Remei de Castelló de Rugat.
El 5 d’octubre de 1867 s’inaugurava la Escuela Normal de Maestras de València amb el suport de la Universitat, l’Ajuntament i la Diputació de València. Al llarg de cent cinquanta anys, aquesta institució pública, seglar i, en el seu origen, de caràcter específicament femení, ha format les mestres que han educat les dones en les escoles valencianes. El recorregut per la seua història ens mostra el doble compromís pedagògic i social de professores i alumnes, els esforços per convertir-la en un centre renovador i de prestigi en el primer terç del segle XX, la desfeta durant el franquisme i les dificultats relacionades amb la recuperació pedagògica fins a arribar a l’actual Facultat de Magisteri. Al mateix temps, ens permet una mirada a l’evolució de la societat valenciana i les tensions produïdes entre els models de dona més innovadors i aquells més tradicionals. Tot plegat, unes pàgines de la història de l’educació valenciana, fins ara desconegudes, on les dones van ser les protagonistes indiscutibles.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells , clicant ací.
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits