Cas Alqueria: un any de l’operació que féu fora del PSPV Jorge Rodríguez, i els socialistes de l’Ajuntament d’Ontinyent

VilaWeb
(Fotografia: EFE)
Redacció/EFE
25.06.2019 - 10:21
Actualització: 25.06.2019 - 12:21

Aquest dijous que ve es compleix un any de l’operació policíaca que va escapçar la Diputació de València, quan se’n va detenir al llavors president, Jorge Rodríguez, i alguns dels seus col·laboradors, que han acabat fora del partit en què militaven, el PSPV.

En el conegut com a cas Alqueria es va destapar la contractació, suposadament fraudulenta, de cinc directius pròxims al PSPV i quatre de Compromís que, segons la UDEF, haurien arribat a cobrar més de dos milions d’euros d’haver acabat la legislatura.

Aquesta és la cronologia de les principals dates d’aquest cas, que segueix en fase d’investigació en el Jutjat d’Instrucció número 9 de València:

27 de juny de 2018.- El president de la Diputació de València i batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, el detenen a primera hora del matí agents de la policia espanyola per suposats delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics dins una causa oberta en maig per una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció arran d’una informació facilitada en febrer per dos directius de l’empresa pública Divalterra, l’antiga Imelsa.

– Al llarg del matí es produeixen més detencions, com la dels co-gerents de Divalterra, Agustina Brines (de Compromís) i Javier Simó (del PSPV); el secretari-lletrat assessor d’aquesta empresa pública, Jorge Cuerda; i dos assessors de la Diputació, Ricard Gallego i Manuel Reguart; i es fan huit escorcolls a la Diputació, l’Ajuntament d’Ontinyent i els domicilis particulars dels encausats.

– El número dos del PSPV, Manolo Mata, demana ‘prudència’, assegura que li ‘costa de creure’ que l’operatiu policíac organitzat per a la detenció de Rodríguez responga a ‘uns contractes irregulars’ i es mostra convençut que ‘ha de ser una altra cosa’.

– El portaveu socialista en la Diputació, Pablo Seguí, expressa la seua confiança en Rodríguez, apunta al fet que es mantindrà en el càrrec i denúncia la ‘desproporció’ de l’operatiu.

– El ministre de Foment espanyol i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, assegura que Rodríguez ‘no pot seguir’ en el càrrec i afirma que intueix que la detenció no és només pels nomenaments a dit en l’empresa pública Divalterra.

– La comissió permanent del PSPV suspén Rodríguez de tots els seus càrrecs orgànics i proposa a l’Executiva del partit que l’alcalde de Faura i diputat, Toni Gaspar, el substituïsca en la presidència de la Diputació.

28 de juny.- El president de la Generalitat, Ximo Puig, defensa l’actuació ‘preventiva’ del partit i l’emmarca en l’’alarma social’ que existeix ‘en una Comunitat que viu en estat de xoc posttraumàtic després d’anys terribles de corrupció del PP’. A més, nega que hi haja ‘cap mena de finançament il·legal’ del PSPV i insisteix que les aportacions que van poder fer al partit els soposats contractats a dit són ‘legals’ i s’emmarquen en la legislació vigent i ‘la pròpia dinàmica interna dels partits’.

– El PP informa que es personarà en la causa, on continua exercint l’acusació particular.

– Rodríguez i els altres cinc detinguts passen a disposició judicial després de passar la nit en els calabossos de la caserna de Sapadors de València i hores després queden en llibertat sense fiança.

29 de juny.- El PSOE suspén de militància Rodríguez, el seu cap de gabinet, Ricard Gallego, i el co-gerent de Divalterra Xavier Simó.

– Rodríguez és rebut amb aplaudiments per part de veïns, regidors i funcionaris en tornar a Ontinyent i defensa la seua innocència i lamenta la ‘desmesurada’ operació policíaca.

– Puig el qualifica de ‘persona honrada i honesta’, que ha treballat pel seu poble i per la Diputació ‘amb absoluta lleialtat’.

2 de juliol.- Rodríguez dimiteix com a president de la Diputació i anuncia la intenció de mantenir-se al capdavant de la batlia d’Ontinyent, encara que delega temporalment les funcions. Insisteix que té la consciència tranquil·la i que no ha ‘ficat la mà’.

9 de juliol.- La Diputació acorda el ‘tancament ordenat’ de Divalterra.

12 de juliol.- El ple de la Diputació accepta la renúncia de Rodríguez en una sessió urgent i extraordinària.

17 de juliol.- El diputat socialista Toni Gaspar és elegit president de la Diputació de València.

23 de juliol.- Rodríguez reapareix com a batle d’Ontinyent en una reunió amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló.

26 de juliol.- Toni Gaspar es reuneix amb Rodríguez per a impulsar el museu tèxtil a Ontinyent.

21 d’agost.- El president de les Corts, Enric Morera, i els consellers d’Hisenda, Vicent Soler, i d’Economia, Rafael Climent, acompanyen Rodríguez durant l’Entrada de Moros i Cristians de la localitat.

25 de setembre.- El secretari de Coordinació Territorial del PSOE, Santos Cerdán León, envia una carta als secretaris d’Organització del PSPV de la Vall d’Albaida i Ontinyent per a indicar-los que Rodríguez no pot ser candidat del PSPV en les primàries per a designar el candidat a la batlia d’Ontinyent.

26 de setembre.- Rodríguez assegura que ‘sí o sí’ es presentarà com a candidat a la batlia. Puig assegura que ‘respecta però no comparteix’ aqueixa decisió de la direcció federal del PSOE.

27 de setembre.- Les defenses del cas Alqueria consideren injust que es mantinga el secret d’un sumari del qual es compleixen tres mesos.

28 de setembre.- La direcció del PSOE decideix d’ajornar les primàries a Ontinyent.

4 de desembre.- La UDEF acudeix a la Diputació de València i l’Ajuntament d’Ontinyent a reclamar documentació relacionada amb el cas.

5 de desembre.- Rodríguez queda proclamat candidat del PSPV a la reelecció per a les eleccions municipals de 2019, en no sol·licitar ningú la celebració de primàries.

14 de desembre.- La comissió d’ètica del PSPV el proclama definitivament candidat.

15 d’abril de 2019.- El Jutjat d’Instrucció número 9 de València notifica a les parts l’aixecament del secret del sumari.

Rodríguez qüestiona les ‘casualitats’ que al seu entendre es donen el desenvolupament del cas Alqueria, per coincidir l’aixecament del sumari amb l’obertura del termini per a la presentació oficial de la seua candidatura. Lamenta, a més, que agents de la UDEF es personaren a l’Ajuntament un dia abans de la seua proclamació com a candidat.

16 d’abril. S’alça el secret del sumari. Es coneix que l’acusació sobre Rodríguez i els seus col·laboradors se centra en la contractació a dit de diversos alts càrrecs en Divalterra.

Rodríguez assegura que el cas no té ‘recorregut penal’ i sol·licita declarar en el jutjat.

Puig demana a Rodríguez que assumisca responsabilitats polítiques després de les revelacions del sumari i anuncia ‘novetats’ sobre aquest tema.

17 d’abril.- Rodríguez deixa el PSPV i anuncia que no encapçalarà aquesta candidatura a la batlia.

Puig agraeix el ‘pas’ de Rodríguez.

18 d’abril.- Rodríguez anuncia que encapçalarà una candidatura independent a la batlia d’Ontinyent, La Vall Ens Uneix, un partit registrat el mes de desembre.

15 de maig.- El Jutjat cita com a encausats els nou suposats contractats irregulrment a Divalterra.

26 de maig.- La Vall Ens Uneix arrasa en les eleccions municipals en obtindre 17 dels 21 regidors. El PSPV-PSOE, que va obtindre 14 regidors en els comicis anteriors amb Rodríguez com a candidat, no aconsegueix representació.

31 de maig.- Rodríguez assegura que ‘no té temps’ per a guardar rancor al PSPV-PSOE.

3 de juny.- Els quatre contractats de Compromís en Divalterra es neguen a declarar.

7 de juny.- Compareixen davant el jutge els cinc contractats del PSPV; tres es neguen a declarar i els altres dos, en ser preguntats sobre aquest tema, admeten que no tenien capacitat de signar contractes ni d’autoritzar despeses amb entitats financeres, tot i que els contractes eren d’alta direcció.

14 de juny.- Citen com investigat un tercer gerent de Divalterra, el socialista José Ramón Tiller, amb el que la xifra total d’encausats arriba a 16.

20 de juny.- Tiller no compareix davant el jutge per a declarar com investigat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem