Compromís demana la recuperació dels Papers de Salamanca amb la ‘vehemència’ aplicada a Sixena

  • Entre la documentació espoliada pel franquisme n'hi ha d'Albaida, Benigànim, Bocairent, l'Olleria, Ontinyent, la Pobla del Duc, Salem i Terrateig

VilaWeb
Redacció
12.12.2017 - 17:08
Actualització: 12.12.2017 - 18:08

El portaveu de Compromís al Senat espanyol, Carles Mulet, ha registrat una bateria de preguntes dirigides al govern espanyol demanant explicacions per les gestions realitzades i quines pensa emprendre en relació a 52 béns culturals que l’any 2012 van eixir del Convent de les Caputxines de Castelló de la Plana per ser dipositades al monestir de Barbastre (Osca), ‘vist el precedent de Sixena i per poder traçar paral·lelismes‘.

Mulet ha recordat també altres casos ‘d’espoli’ com la persistència dels Papers de Salamanca, sobre els quals Compromís ha presentat una moció pendent de debat al Senat espanyol, i en la qual recorda que, ‘com a mínim, vuit vagons de ferrocarril amb més de 80 tones de documents, llibres i revistes van ser enviats des de Vinaròs, Castelló, València i Alacant cap a l’Arxiu de Salamanca’. Entre aquesta documentació n’hi ha de requisada a Albaida, Benigànim, Bocairent, l’Olleria, Ontinyent, la Pobla del Duc, Salem i Terrateig.

Segons la coalició, aquesta documentació ‘va servir en molts casos per condemnar a mort milers de persones o reprimir-les brutalment, i que, avui dia, la documentació referent a ajuntaments pobles, entitats i institucions valencians continuen segrestats, al contrari del que ha passat amb uns altres que han pogut aconseguir-ho, continuen a Salamanca, lluny dels seus legítims propietaris. Tant de bo el PP faça d’aquest cas també una croada per a retornar el material als seus legítims propietaris’.

A través d’una nota de premsa, Mulet ha explicat que l’eixida dels béns culturals de les Caputxines de Castelló de la Plana es va produir ‘amb la passivitat còmplice del llavors govern del PP, no es va impedir a l’ordre de treure pintures, escultures, béns mobles de segles d’antiguitat, que devien haver sufragat castellonencs, i deixar-los a recapte de l’ordre a Barbastre‘. El senador afegeix que l’ordre va acabar llogant per un preu de 3.000 euros al mes una desena de llenços de Zurbarán, i tres obres més del patrimoni històric-artístic que pertanyien a l’antic convent, per ser exposades en el Museu de Belles Arts de Castelló. ‘No solament va espoliar la ciutat dels seus béns, sinó que dels pocs que va deixar, va fer bon negoci a costa de l’erari públic’, ha lamentat.

Segons Mulet ‘podríem parlar del cas de les caputxines, dels Papers de Salamanca, dels papers de defensa trets pel govern de Zapatero de Castelló, de la Dama d’Elx, i de tant i tant patrimoni històric i artístic tret il·legalment del nostre territori, del qual mai hem vist la més mínima intenció per part del PP de reclamar-la’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem