22.04.2017 - 17:30
|
Actualització: 22.04.2017 - 19:30
El grup parlamentari de Compromís ha registrat a les corts una proposició de llei per aconseguir el reconeixement legal de les comarques valencianes com a demarcacions territorials homologades. El diputat Paco Garcia Latorre ha assenyalat que la distribució comarcal actual data de 1988, però ‘des de llavors no s’ha donat un caràcter legal a la distribució del diferents municipis en comarques’, segons ha informat la coalició en un comunicat.
Per tant, la llei pretén dotar de caràcter oficial a les comarques en ‘una aposta clara per la comarcalització del territori valencià’. ‘Així fem passos cap a una gestió més racional, econòmica i eficient del País Valencià’, ha subratllat el parlamentari.
L’objectiu de Compromís és que aquesta comarcalització s’establesca de forma consensuada, de manera que la proposta incorpora un període de participació dels municipis, que ‘podran fer aportacions’.
Per a la coalició, la divisió en províncies ‘és un element desvertebrador i desnaturalitzador de la identitat valenciana’. ‘Però, més enllà d’això, és un fet també constatable que la divisió provincial no és eficient ni eficaç’. ’I el pas del temps no ha fet sinó corroborar i confirmar, amb exemples a tot Espanya, l’estesa sospita de clientelisme i corrupció que envolta les institucions vuitcentistes que són les diputacions’, ha afegit Garcia Latorre.
Per tant, “perquè la Generalitat puga prestar els seus serveis de la manera més eficaç possible cal que disposem d’una delimitació territorial que, independentment de la divisió provincial, permeta que totes les instàncies de la Generalitat presten els seus serveis i planifiquen les polítiques públiques sobre la mateixa divisió territorial’.
En qualsevol cas, el diputat ha puntualitzat que la intenció d’aquesta llei ‘no és la de desenvolupar un règim jurídic de funcionament de les comarques com a entitats territorials dotades d’òrgans administratius i de caràcter representatiu i executiu’, en ser ‘una tasca que requereix un ampli consens parlamentari, com estableix l’article 65 de l’Estatut d’Autonomia’.
‘La llei tracta d’elevar al rang d’obligació legal per a totes les instàncies de la Generalitat la vigent divisió territorial provinent de la proposta de demarcacions territorials homologades publicada el 1988 i que és seguida majoritàriament, però que no disposa de cap reconeixement legal’.
‘Coherència’ en la planificació territorial
Així, amb el reconeixement legal d’aquestes demarcacions territorials homologades, es persegueix, segons ell, ‘un millor aprofitament dels escassos recursos disponibles i introduir racionalitat i coherència en la planificació territorial’.
‘Un país seriós amb una administració eficaç i eficient no és viable si cada instància del govern elabora i planifica la seua actuació sobre una divisió territorial diferent’, ha reivindicat el diputat de Compromís.