Aquest divendres es faran al cementeri municipal d’Ontinyent les exhumacions de les restes mortals contingudes en dos nínxols, i que corresponen a víctimes de la repressió franquista, afusellats el 15 de desembre de 1939.

Les exhumacions formen part del projecte de localització, recuperació i identificació dels cossos dels tretze veïns d’Ontinyent assassinats al mateix cementeri i colgats en un primer moment en fosses. Es fan atenent la petició de quatre familiars que han demanat la recuperació dels cossos dels seus parents. Abans d’aquesta intervenció, ja s’han realitzat proves d’ADN als descendents dels difunts per tal de poder fer les identificacions amb fiabilitat.

El projecte està impulsat per la Comissió per a la recuperació de la Memòria Històrica de la ciutat, integrada per experts, historiadors i representants de tots els partits polítics amb representació municipal.

Els tretze morts pels seguidors franquistes aquell 15 de desembre de 1939 foren José Llopis Barberà (33 anys, jornaler, casat), José Beneyto Soriano (44 anys, llaurador, casat), Rafael Cambra bataller (26 anys, teixidor, fadrí), Enrique Ríos Perigüell (37 anys, obrer, casat), Luís Mollà Rubio (31 anys, teixidor, vidu), Antonio Llopis Llopis (32 anys, llaurador, casat), Vicente Gandia Gramage (33 anys, forner, casat), Vicente Tormo Olcina (40 anys, obrer, casat), Ricardo Morales Espí (43 anys, jornaler, casat), Rafael Sarrión Boronat (36 anys, escrivent, casat), Rafael Vidal Martínez (23 anys, obrer, fadrí), José Galiana Vidal (35 anys, teixidor, casat) i Eugenio Morales Espí (27 anys, fadrí).

Ontinyent és una de les localitats que s’han acollit als ajuts de Diputació destinats a projectes d’indagació, localització, exhumació, identificació i trasllat de les restes de persones desaparegudes violentament durant la guerra i la repressió franquista; i a altres actuacions vinculades a la memòria històrica. De la Vall d’Albaida, també Albaida s’hi ha acollit.

Informació relacionada: Setanta-cin anys després: Ontinyent, el poble sense memòria. Guillem Llin

Més informació:
· L’ONU lamenta la inacció de l’estat espanyol en memòria històrica 28/04/2017
· Setze mil republicans, encara en fosses comunes arreu dels Països Catalans 19/11/2016

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]