18.03.2020 - 17:16
|
Actualització: 18.03.2020 - 18:16
Aquest dimecres hi ha convocat a les 21.00 un repic de cassoles amb les etiquetes #Cassolada i #CoronaCiao, coincidint amb el discurs públic que farà el rei espanyol Felipe VI després d’haver-se reunit amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els quatre ministres del comitè tècnic de la gestió de la pandèmia del coronavirus: Salvador Illa, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i José Luis Ábalos.
S’espera que el discurs se centre en l’estat d’alarma per la crisi sanitària pel coronavirus, però hi ha la incògnita si també parlarà de l’escàndol de corrupció que esquitxa la casa reial espanyola. Òmnium Cultural va publicar un vídeo per a denunciar que Felipe VI sabia els ‘negocis bruts’ de son pare, però que fins que la premsa estrangera no els ha descoberts, no n’ha dit res, justament ‘quan tota l’atenció se centra en el coronavirus’. A banda els missatges institucionals nadalencs, aquest serà el segon discurs públic d’ençà del 3 d’octubre de 2017, en què va avalar la repressió pel referèndum del primer d’octubre de 2017.
Felipe VI va dir que renunciava a l’herència que li poguera correspondre dels seixanta-cinc milions d’euros de Juan Carlos I i a ‘qualsevol actiu, inversió o estructura financera l’origen, característiques o finalitat puguin no estar d’acord amb la legalitat o amb els criteris de rectitud i integritat que regeixen la seva activitat institucional i privada’.
Amb aquesta frase Felipe VI admetia la informació de The Telegraph i reconeixia la seua connexió directa amb els negocis de son pare. La investigació del diari anglès explica que el juliol del 2008 Juan Carlos va crear la Fundació Lucum, que té la seu a Panamà i un compte al banc Mirabaud de Ginebra, Suïssa, que és on el rei d’Aràbia Saudita, en aquell moment Abdul·là I, va dipositar 64.884.405 euros com a pagament de gestions per a la construcció del TGV al seu país.