01.01.2019 - 19:46
|
Actualització: 01.01.2019 - 20:46
La Conselleria de Cultura crearà un inventari de béns que permeta d’identificar, localitzar i protegir el patrimoni valencià datat en la guerra de 1936-39 i que es recollirà en un portal web, amb aportacions tant de municipis com de particulars.
El projecte s’activarà aquest mes de gener i s’emmarca en l’última modificació de la Llei de Patrimoni que incorpora, per primera vegada, en els béns de rellevància local una sèrie d’elements construïts i utilitzats durant el conflicte bèl·lic causat pel colp d’estat de l’exèrcit en 1936.
Per fer possible l’aplicació d’aquest canvi en el marc legislatiu és necessari un primer inventari amb un llistat exhaustiu dels aeròdroms, refugis, trinxeres, polvorins, canals de comunicació, observatoris, llocs de comandament, elements de resistència, magatzems, galeries subterrànies i tots els elements constructius relacionats amb l’arquitectura militar, tal com expliquen fonts del departament que dirigeix Vicent Marzà.
Col·laboració amb ajuntaments
L’elaboració d’un primer inventari contempla com a principal eina de treball el contacte directe amb les corporacions municipals. La col·laboració permetrà d’establir un inventari dels béns catalogats i no catalogats pels municipis, l’estat de conservació i el seu coneixement per a evitar la dispersió actual.
El portal durà el nom de Web del Patrimoni Valencià de la Guerra Civil, i identificarà, localitzarà i descriurà documentalment els béns datats en els anys de la defensa de la república al País Valencià.
L’inventari estarà organitzada per tipologies i tots els punts estaran georeferenciats, de manera que els interessats podran consultar i contrastar les dades que s’hi oferiran.
La intenció, subratllen des de conselleria, és que siga una web ‘viva i participativa’. Per a això, els ajuntaments aniran incloent els béns de la guerra identificats als seus termes municipals. També d’hi podran fer aportacions a títol personal.