De la repressió a la represa del periodisme valencianista

  • L'IEVA presenta el llibre 'Premsa valencianista: repressió, resistència cultural i represa democràtica (1958-1987)' de Francesc Martínez

VilaWeb
Redacció
11.01.2017 - 17:13
Actualització: 11.01.2017 - 18:13

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida presenta aquest divendres el llibre ‘Premsa valencianista: repressió, resistència cultural i represa democràtica (1958-1987)’, de Francesc Martínez Sanchis, una anàlisi de la història del periodisme del valencianisme sorgit durant el franquisme, la Transició i primers anys de l’autonomia del País Valencià.

L’obra recull un catàleg de 126 revistes representatives, assenyalant les idees i reivindicacions dels promotors d’aquestes publicacions i les seues principals aportacions en la història del periodisme valencià, entre les quals algunes de valldalbaidines com Benicadell i Crònica. L’autor fa un recorregut des de l’aparició de les primeres revistes satíriques del segle XIX escrites en valencià fins a l’eclosió de la premsa valencianista de la segona República espanyola, com a introducció al tema, per endinsar-se de ple en el període estudiat.

El llibre compta amb pròleg de Joan Manuel Tresserras, ex-conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, una de les universitats que han participat en la publicació del llibre, juntament amb la de València, la de Castelló i la Pompeu Fabra de Barcelona.

La introducció i presentació de l’acte, que es farà a les 19.30 a la sala d’actes de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, anirà a càrrec de Josep Lluís Belda, responsable de la revista El Tendur publicada a Ontinyent entre 1979 i 1982.

L’autor

Francesc Martínez Sanchis és periodista i historiador. Doctor en Comunicació i professor associat de Periodisme a la Universitat de València. Ha treballat en Levante-EMV, Canal 9 Ràdio, Ràdio Cadena Rato i l’edició valenciana d’El País, i ha coordinat diverses revistes i gabinets de premsa. Col·labora des de 2001 en la revista Saó. És autor d’una extensa obra de recerca sobre comunicació del País Valencià, amb llibres com ‘Periodisme contra les cordes. El valencià en els mitjans de comunicació’, ‘Periodisme local i comarcal. La comunicació valenciana de proximitat’ i ‘Premsa valencianista. Repressió, resistència cultural i represa democràtica (1958-1987’. Conjuntament amb Alfred Ramos ha publicat ‘La premsa local i comarcal de l’Horta Sud (1976-1996)’ i ‘Temps de foscor. La premsa de l’Horta Sud en el franquisme (1939-1975)’. A més és l’autor de la tesi doctoral ‘La revista Saó (1976-1987): La construcció de la premsa democràtica valencianista i de la identitat valenciana progressista’.

+ Número 1 El Tendur (octubre 1979)
+ Portades de la revista El Tendur

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem