10.08.2020 - 17:56
|
Actualització: 10.08.2020 - 19:56
El municipi de Deià, a les illes. ha estat el primer a abandonar la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) arran de l’acord entre aquesta entitat i el Ministeri d’Hisenda espanyol per a utilitzar el superàvit dels ajuntaments. La mesura aprovada per la FEMP estableix que els municipis que cedesquen el superàvit al Ministeri d’Hisenda espanyol podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim, el 35% dels fons aportats. El ple de l’ajuntament va aprovar d’eixir d’aquest organisme i incorporar el romanent de 2,06 milions al pressupost municipal per a enguany.
Sobre l’ús dels romanents de tresoreria municipal, el ple de l’Ajuntament d’Ontinyent va aprovar el mes de juny passat una declaració institucional en què demanava al govern espanyol que els ajuntaments pogueren destinar els seus superàvits a pal·liar els efectes de la covid-19 i que es creara un fons de cooperació per al finançament local.
Divendres passat, la diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Graciela Ferrer, en una reunió amb el regidor d’Ontinyent Nico Calabuig, va expressar el rebuig de la formació a ‘aquest atac a l’autonomia municipal des de tots els nivells de l’administració, tant en l’àmbit municipal com en l’autonòmic i l’estatal’, i va avançar el vot en contra del diputat al parlament espanyol, Joan Baldoví, en la tramitació parlamentària.
També relacionada amb la capacitat de disposició dels romanents de tresoreria municipal, el diputat de La Vall Ens Uneix pel partit judicial d’Ontinyent, Joan Sanchis, va presentar a la Diputació de València una moció en defensa d’aquesta disponibilitat.
Deià és el primer municipi a abandonar la FEMP, però ho fa en un context d’indignació dels municipis per la decisió del ministeri espanyol i la col·laboració de la FEMP. Més i Proposta per les Illes han anunciat que estudiaven que els ajuntaments en què governaven també deixaren l’entitat. El president del PP a les Illes, Biel Company, ha anunciat que els batles del partit optaven ‘per abandonar la FEMP i no lliurar els romanents’.
També el batle de València, Joan Ribó, ha mostrat la seua disconformitat i ha dit que era ‘intolerable’ que només pogueren accedir a determinats fons els municipis que acceptaren les condicions establertes. Ribó creu que cada municipi hauria de decidir com utilitzar-los.