25.11.2020 - 19:05
Aquest és el títol del nou llibre de l’amic Rafa Roca, editat per l’Ajuntament d’Alaquàs, el col·lectiu Quaderns d’Investigació d’Alaquàs i Caixa Popular. El volum, que s’obre amb una presentació de Toni Saura, alcalde de la localitat, i un pròleg de Josep M. Soriano, aplega molts dels articles que, en els darrers temps, Rafa ha publicat al diari Levante-EMV.
D’aquesta manera, es tracta d’un llibre que, tal com diu Toni Saura, ‘ens proposa un viatge, un itinerari espiritual a través d’alguns dels edificis, les festivitats i les tradicions que configuren la manera de ser d’Alaquàs’. És així que el recull de textos (que porta per subtítol Formes i maneres de ser d’Alaquàs) ens ofereix, en paraules del batle, ‘una col·lecció de notes i reflexions que, partint de l’actualitat més immediata, incorporen una mirada històrica que ens acosta al dia a dia dels nostres avantpassats’.
El llibre, estructurat en tres capítols –precedits d’un pròleg i una introducció, i seguits d’un epíleg–, analitza diversos aspectes relacionats amb el castell d’Alaquàs, un palau alhora ‘senyorial i llaurador’, tal com en 1916 afirmà l’escriptor Eduard López-Chavarri.
El primer dels blocs o capítols està consagrat a l’imponent Castell-Palau renaixentista, que com assevera l’autor a la introducció és ‘l’immens poema de pedra que tenim el goig de gaudir diàriament’. Al costat del castell, Rafa ens mostra ‘els escrits dedicats a persones, festes i devocions populars d’Alaquàs’, entre els quals n’hi ha que parlen dels gojos de la Mare de Déu de l’Olivar, patrona d’Alaquàs, la imatge del Crist de la Bona Mort, els Sants de la Pedra, la Festa de la Carxofa i el col·lectiu Coronavirus amb Cor, entre molts més.
I en tercer lloc, dedica un capítol a l’Horta Sud, amb escrits d’homenatge a dos personatges entranyables –com són Vicent Cardona i Vicent Boscà, ‘grans animadors de la vida local i comarcal’– i a aspectes de la vida quotidiana, com les cordaes de Xirivella i Alfafar i el tradicional Cant de la Carxofa.
Com diu Josep M. Soriano al pròleg, Del Castell al cantell són unes ‘paraules evocadores i reforçadores d’una identitat que engloben i resumeixen l’admirable treball investigador i divulgador de Rafa Roca’. Per això, com també afirma Soriano, aquest llibre ens ajuda a conrear les nostres arrels: ‘perquè continuem fent créixer els arbres que apunten i ens orienten, a tots els alaquasers, cap a compromisos de futur’.
Finalment, cal destacar també que, en la introducció, Rafa fa memòria agraïda de mossèn Antonio Sancho Bueno, ‘qui fou rector de la parròquia de l’Assumpció durant més de cinc dècades d’activitat pastoral i de servici a la comunitat’.
Val la pena llegir aquest llibre tan interessant i amè de Rafa Roca (a qui trobareu cada dimecres a la secció Panorama del Levante-EMV); un volum que conforma una crònica instructiva i arrelada que ens ajuda a endinsar-nos en la vida, la història i les tradicions d’Alaquàs i l’Horta.