Deu municipis es beneficiaran del nou sistema de l’Hospital de Gandia per a millorar la seguretat de les transfusions de sang

  • Aielo de Rugat, Beniatjar, Benicolet, Castelló de Rugat, Montitxelvo, Otos, el Ràfol de Salem, Rugat, Salem i Terrateig depenen del Departament de Salut de Gandia

VilaWeb
Redacció / EP
30.08.2019 - 17:37
Actualització: 30.08.2019 - 19:37

L’Hospital Francesc de Borja de Gandia, del qual depenen deu municipis de la Vall d’Albaida, ha posat en marxa un sistema per a millorar la seguretat i el control en el procés de les transfusions sanguínies. Les localitats vinculades al departament de Salut de Gandia són Aielo de Rugat, Beniatjar, Benicolet, Castelló de Rugat, Montitxelvo, Otos, el Ràfol de Salem, Rugat, Salem i Terrateig.

Es tracta d’un registre informatitzat basat en la identificació mitjançant codis de barres de tots els actors i elements implicats en aquest procés –professionals, pacients, mostres sanguínies, documentació i hemoderivats–. El sistema monitora en temps real totes les fases de la transfusió a través d’un registre informatitzat des del moment en què es demana la transfusió fins es fa, passant per l’extracció de la mostra, la recepció i la selecció de l’hemoderivat.

Per a això, es disposa de polseres per a pacients, etiquetes amb codis de barres i un dispositiu PDA amb un programari de gestió de dades. El sistema s’utilitza en totes les unitats d’hospitalització per part dels professionals, que han rebut formació específica.

En aquest sistema, cada professional ha d’identificar-se amb el seu nom d’usuari i contrasenya. A continuació, ‘llig’ electrònicament amb la PDA el SIP de la polsera del pacient, el codi específic del document de petició de la transfusió, el codi de la polsera del pacient i el del tub de la mostra extreta.

Quan comença el procés de la transfusió, s’actua de la mateixa manera ‘llegint’ els codis corresponents de la borsa del Banc de Sang i, de nou, de la polsera del pacient. A continuació, s’introdueixen les constants vitals del pacient que se sol·liciten.

Base de dades

Aquest procés es repeteix quan acaba la transfusió i conclou amb una valoració del professional, que pot començar si la transfusió és correcta, si ha sigut interrompuda o si ha provocat alguna reacció (calfreds, dolor en el punt d’injecció o nàusees), i ho registra tot en una base de dades.

A més, l’hospital també ha implantat la petició electrònica de la transfusió, de manera que el personal facultatiu que la sol·licita evita fer-ho a mà i dur-la a Hematologia per a començar el procés. Així, amb la informatització de la petició també millora l’eficàcia del procés i s’eviten possibles errors de transcripció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem