Dietari

  • "El favar desafia plenament l’hivern, atapeït, malgrat la feblesa de les tiges"

Pere Brincs
27.02.2021 - 21:10
VilaWeb

30 d’octubre
Vespra de Tots Sants. La setmana passada va ploure. Sense arribar a fer saó, la terra s’ha refrescat després del racionament d’aigua a què ens té acostumats el cel. L’avi baixa al bancal del barranc. Al costat, la caseta. A la terra, ja femada, fa dues tires de clots i sembra les faves. En total vint-i-quatre clots. Prou per a casa.

Les dues oliveres, com mare i filla, esperen també.

12 de novembre
Comença a notar-se el fred de l’hivern. Al matí l’agret amaneix amerat de rosada. Dies curts. Passem la vesprada fent olives per a adobar-les en pebrella. El favar comença a despuntar. És un prodigi vegetal. En alguns clots les tiges ja ixen dos dits. Humitat. Al poble, el fum d’algunes xemeneies.

20 de desembre
Les quadrilles cullen els horts del veïnat. El nostre és tan sols un quartó de terra sense tarongers, on estava el forn de calç del besavi Cisquet. La terra està tova. El favar comença a agafar força. Les mates formen un camí verd emblanquinat. S’intueixen les flors encara enroscades com l’embrió d’un insecte. L’avi repassa les males herbes.

5 de gener
Vespra de reis. El favar desafia plenament l’hivern, atapeït, malgrat la feblesa de les tiges. Les flors són arnes incipients que esperen la nit per a volar. Amuntonen terra al peu de cada mata. Desbrossen. Dues garbes de raves.

2 de febrer
Dia de la Candelera. A la vesprada els tres tocs per a la missa. El rector marca el front amb una ditada de cendra. Les candeles de colors.

3 de març
El creixement enorme del favar. Fulles i tiges hirsutes i tibants. Una mica de poll negre. Sofre en pols. De tornada a casa, alguns espàrrecs de marge. A poqueta nit, els homes baixen als Quatre Cantons per a llogar-se. La gatzara que arriba des del bar de Llorca.

4 d’abril
Les primeres faves. Menudes i tendres. Les cotes de pell tan fina que poden menjar-se senceres. Faves sacsades per a sopar, amb costelles, llonganisses i dos ous deixats caure. El pebre bo de fons.

15 de maig
Plantada l’hortalissa d’estiu. Últimes faves collides per a la paella de diumenge, amb carxofes i alls tendres.

24 de juny
El favar ha quedat extenuat, entre el progrés de les verdures estiuenques forma un rastre desolat. L’avi arranca les mates i recull les faves seques que ha deixat per a llavor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem