Dijous, 23 d’abril de 2020

  • «El pitjor de tot és que ja no tornarem mai a la vida que teníem abans de l’arribada del coronavirus 2019. Probablement, res no tornarà a ser igual mai més.»

Josep Lluís Pascual i Soler
23.04.2020 - 21:11
Actualització: 23.04.2020 - 23:11
VilaWeb

Ja s’ha confirmat que el 50% dels morts per coronavirus 2019 a Europa vivien en residències de gent gran. Ho ha confirmat hui el director europeu de l’OMS, Hans Kluge. Segons ell, l’atenció als usuaris de les residències ha estat descuidada per tots els governs europeus, i ha demanat a tothom un esforç per a repensar i ajustar-ne el funcionament d’ara en avant.

La realitat és que un 4% de les persones majors de 65 anys viuen en residències. D’aquests, segons un informe elaborat per la Fundació Edat i Vida fa pocs anys, més del 75% té tres diagnòstics actius, el 66% pren més de set medicaments cada dia, el 18% ingressa amb algun tipus d’úlcera per pressió, el 75% presenta algun tipus d’incontinència urinària, i el 45% està en una situació de dependència total. Estic segur que ara mateix no hi ha prou personal sanitari treballant a les residències per a poder assistir com cal els residents, perquè molta faena de sanitaris la fan cuidadors que els suposen un cost inferior als gestors. El pitjor de tot és que moltes són de gestió pública o concertada.

La BBC parla hui del distanciament social intermitent un concepte teòric desenvolupat a Harvard, que s’allarga fins a l’any 2022. I que aposta per mantenir confinaments com l’actual, si hi ha un rebrot de la pandèmia en algunes temporades, fins al 2022, enfortint en els períodes de relaxació els sistemes sanitaris de totes les regions.

La desescalada tan esperada per tothom i que comença dilluns que ve a l’estat espanyol, amb l’eixida dels xiquets al carrer, comportarà un manteniment del distanciament social. La gent haurem de mantenir les distàncies en públic i dins de les nostres relacions socials, cosa que dificultarà la tornada a la normalitat a curt termini. Cap científic no veu que els grups de risc puguen estar al carrer abans de l’estiu, si les coses continuen amb la tendència actual.

El pitjor de tot és que ja no tornarem mai a la vida que teníem abans de l’arribada del coronavirus 2019. Probablement, res no tornarà a ser igual mai més.

En el capítol de hui de la série ‘xiquets al carrer’ (no la busqueu en Netflix, que és en la vida real i en tots els idiomes que conegueu), el ministre Illa ens ha confirmat que els majors de catorze anys poden eixir com un adult al carrer. Pablo Iglesias ha confirmat que els xiquets podran passejar fins a un quilòmetre de casa i durant una hora de temps, i també que un adult podrà acompanyar fins a tres xiquets si viuen al mateix nucli familiar. Ja estic nerviós per veure el capítol de demà. Potser busque aquesta nit una plataforma de pagament a veure si l’estrena, encara que siga en versió original subtitulada.

Tanque amb una bona notícia publicada per la CNN, i és que el café, a més de ser bo per a la salut, ens podria alargar la vida. El secret és fer-lo filtrat amb un filtre de paper. Ja m’han tombat la paradeta, ara que m’havia acostumat al Nespresso.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem