29.05.2020 - 14:00
|
Actualització: 29.05.2020 - 16:00
La penúltima del ciudadano Trump: insinua per Twitter que podria tancar les xarxes socials perquè, segons ell, no parlen bé dels conservadors ni escampen com toca els seus missatges. Com sempre, lliçons d’un gran demòcrata que ha tardat poc a oblidar com va utilitzar Facebook per a guanyar amb menys vots que Hillary Clinton les eleccions als EUA. I no seré jo qui diga que va fer cap trampa. El que va fer és la campanya digital més gran de la història orientada a un procés electoral. Un cas que segurament s’estudiarà en alguna universitat, si no és que ja està fent-se. Per això ara tots els partits ja saben com es fa, i amb menys diners, cosa que emprenya bastant els seus assessors, perquè no estic segur que ell acabe d’entendre res.
No sé si molts de vosaltres sou seguidors de Black Mirror; les app xineses que van ajudar a controlar la pandèmia van pel camí de superar a la famosa sèrie. I és que les aplicacions de rastreig de la Covid-19, en el gegant asiàtic, han estat especialment ambicioses en la recollida d’informació. Ara que la pandèmia ja no és tan crítica, el debat sobre què s’ha de fer sobre aquestes aplicacions guanya punts: ens obligaran els governs a mantenir-les amb l’excusa de la seguretat i del bé individual i comú?
A la República Txeca, els aficionats al futbol van a l’autocine, ja que per seguretat no poden entrar als camps. Almenys la gent s’hi pot fer unes cerveses i pegar crits i pitar veient el partit des del cotxe. La veritat, no sé si després han tornat a casa conduint o s’han deixat allí els cotxes.
França ha anunciat que obri parcs, bars i restaurants a partir del 2 de juny, i també ho faran les escoles de secundària. L’ús de les màscares serà obligatòria, i les taules als bars i restaurants hauran de guardar un metre de distància. Em sembla aquesta una estranya mesura per a mantenir el distanciament social que predica l’enunciat de la mesura.
No deixem França perquè allí una app que s’anomena Stop-Covid està creant polèmica entre la població. L’aplicació, que compta amb el suport del govern francés, no es basa en la geolocalització, sinó que utilitza la tecnologia Bluetooth, que permet als telèfons mòbils de comunicar-se entre si a curta distància per a fer el rastreig de les interaccions del seu usuari en les últimes dues setmanes.
Si l’app té informació que algun usuari va contraure el virus, enviarà un advertiment als que es creuen amb ell, i diu que no atempta contra la intimitat. Si no ho fa, com t’avisa? Els detractors, entre els que m’incloc, qüestionem als governs que donen suport a aquestes aplicacions, sobretot perquè no ens creiem que en realitat no tindran accés a la informació darrere de l’identificador i no la faran servir en el futur per a altres fins. Mireu, si no, el cas de la Xina.
Ho acaba de confirmar el ministre Illa: a partir de dilluns els valencians i valencianes passem a la fase 2, però continuarem tancats a la província. Això sí, ara podrem ajuntar-nos en grups més grans, i anar al cine i al teatre, si en trobem cap d’obert. També es podrà prendre el bany a platges i piscines, aquestes amb torns i sense vestidors. Ací us expliquem amb més detall tot el que ara ens permetrà fer la fase 2.