Dijous, 4 de juny de 2020

  • «Lamentablement, la xifra de defuncions hui ha deixat de ser zero, amb cinc casos al País Valencià.»

Josep Lluís Pascual i Soler
04.06.2020 - 21:44
Actualització: 04.06.2020 - 23:44
VilaWeb

Als EUA no minven les protestes per la mort a mans d’un policia de l’afroamericà George Floyd. Després de la detenció de l’acusat, les dificultats per a arribar a judici i sobretot a una condemna preocupen bona part de la societat americana. La seua constitució permet als oficials d’utilitzar certa quantitat de força en el transcurs de les seues funcions. Això vol dir que, en molts incidents en què un oficial dispara a matar o causa la mort d’una persona sota la seua custòdia, es troba emparat per la llei que justifica l’ús d’una força letal en el transcurs del seu treball.

L’altra cara de la moneda és que, enmig de la pandèmia, les autoritats nord-americanes encara no aconsegueixen de controlar-la. Només en l’últim dia, el 3 de juny, es van confirmar 3.144 nous casos i 1.177 morts. Segons els organismes d’emergències, la falta de respecte a les recomanacions de distanciament social, més la manca d’ús de mascaretes, contribueix a la continuïtat de les línies de contagi que, d’acord amb el registre de la universitat Johns Hopkins, ja deixa en aquella nació més d’1,8 milions d’infectats i 106.274 víctimes mortals.

Hui s’ha fet pública la segona onada de l’estudi de prevalença del Ministeri de Sanitat espanyol. Només un 2,7% dels valencians que han patit la malaltia han desenvolupat anticossos, mentre que a l’estat la xifra arriba al 5,2%. Com en la primera onada, queda bastant clar que a Espanya s’està molt lluny de qualsevol immunitat de grup.

Lamentablement, la xifra de defuncions hui ha deixat de ser zero, amb cinc casos al País Valencià.

Molts investigadors han proposat que fem servir un fet incontestable: que la Terra està infectada de microbis. Ara un projecte de les universitats de Harvard i Boston treballa per a convertir els microbis en passaports que ens permeten de construir sistemes de rastreig a escala internacional. Aviat serà molt fàcil determinar la procedència dels aliments i rastrejar ràpidament fins al seu origen.

Acabe hui amb la lluna vermella, encara que només es podrà observar des de les Illes Balears, coincidint amb l’eixida de la Lluna divendres. Els valencians haurem d’esperar al pròxim eclipsi en penombra, que serà el 5 de juliol, i eixe dia no es veurà a les Balears.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem