30.06.2020 - 21:10
|
Actualització: 30.06.2020 - 23:10
La ‘nova normalitat’ està generant relaxació en les mesures de protecció que va en augment a mesura que avancen els dies. Tot i això, cada dia sabem de més casos, alguns dels quals acaben convertint-se en el que Sanitat considera rebrot. Aquesta consideració l’apliquen quan hi ha tres casos relacionats o un de nou en una residència d’ancians. De la informació se n’encarrega cada comunitat autònoma, i això fa que la cosa siga molt subjectiva perquè cada una informa tal com li ve de gust. I s’ho pot evitar o retardar, com la valenciana, ho fa.
L’OMS ha anunciat que el pitjor de la crisi encara està per arribar. I ha criticat amb duresa la divisió política global i les fractures que políticament dificulten el combat contra la pandèmia.
Les decisions errònies del president Trump en la gestió de la pandèmia estan estretament lligades als resultats: un de cada quatre dels morts per covid-19 al món són nord-americans.
Hui s’han fet públiques a l’estat espanyol les dades econòmiques del primer trimestre, i la caiguda dels indicadors econòmics ha superat la pitjor de les previsions, per la qual cosa s’espera que la davallada en el segon trimestre siga profundament més gran del que les autoritats econòmiques ens deien.
Les dades dels tres primers mesos, on només març està afectat pel confinament, reflecteixen la caiguda del consum d’un 6%, l’augment de la despesa pública com no ho havia fet en els últims dotze anys, i un augment de l’estalvi de les famílies d’un 11%.
De moment la primera conseqüència ha estat l’endarreriment en l’aprovació de les anunciades ajudes a la compra d’automòbils, que ja no sap ningú quan seran. I una altra és que el banc d’Espanya demane a crits una pujada d’impostos per a fer front al creixement de la despesa pública. Mentrestant, Casado té una altra solució: abaixar impostos i reduir la despesa pública, totalment al contrari del que proposa l’FMI. Aquest xicot no sé on viu, segurament en ‘los mundos de yupi‘. Potser aquells personatges tenien més trellat i tot.
Així les coses, no em queda massa clar que puga ser el turisme estatal el que salve la temporada, perquè la gent abans d’eixir de casa comptarà bé què té i què li quedarà la setmana que ve, i després ja decidirà si pot fer vacances. I així ho faran també a molts països d’Europa. Quan poses massa ous de l’economia d’un país en el cistell del sector serveis, et trobes que si falla t’aboques al desastre perquè no queda res més.
El turisme ha estat la via fàcil que molts llocs han utilitzat per a millorar les seues rendes en poc temps.
Acabe hui amb la informació sobre la grip porcina a la Xina. Un amic meu que es mou en el sector de la carn a França, ja em va dir fa temps que els xinesos compraven porcs arreu del món perquè els seus estaven malalts. De fet, la situació ha millorat l’economia de molts ramaders espanyols.
Si heu seguit el preu de la carn de porc, deveu haver vist que ha anat en augment els últims mesos. La novetat de la informació publicada hui a la Xina és que aquesta versió de la grip porcina pot migrar a les persones, provocant una nova pandèmia. Comença ara a escampar-se el virus G4.