09.06.2020 - 22:20
|
Actualització: 10.06.2020 - 00:20
Amb l’arribada del confinament, l’ensenyament es va desplaçar a casa. La veritat és que no hi ha hagut una teleformació real, almenys en infantil i primària. Els alumnes depenen molt del nivell TIC dels mestres. Així les coses, la majoria de xiquetes i xiquets han rebut paquets de deures enllaunats i material per a autocorregir-se; ja quasi a última hora alguns fins i tot han pogut usar fitxes interactives. Tot i això, les famílies han hagut d’incorporar-se al procés formatiu de les filles i fills, perquè és impossible que ho puguen fer a soles en certes edats.
La teleformació ha tingut un efecte més potent a les universitats, on fins i tot s’han pogut fer exàmens. La mateixa UNED farà a partir de la setmana que ve tots els seus exàmens en línia. Sembla que aquesta manera d’aprendre ha vingut per a quedar-se, encara que siga de manera parcia,l i és per això que tenen sentit aplicacions per a controlar que no es copia en els exàmens en línia. Una és Smowl. És important entendre que l’eina no grava tot el que fa l’alumne, sinó només quan els algorismes detecten com un comportament considerat sospitós. Però a Twitter ja li han eixit enemics: #NoSmowl, i és com sempre hi ha gent per a tot en aquest món. Enrique Dans en parla en el seu blog. Ell ja l’ha utilitzada després de comparar-la amb unes altres.
La conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha anunciat hui que portarà als Instituts d’Educació Secundària (IES) i als centres concertats la climatització necessària per a la realització de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), que enguany es faran al juliol a causa de la pandèmia de covid-19. No entenc aquesta decisió, perquè en el món precovid l’aire condicionat era el rei de l’estiu, i ara pot ser un seriós problema. Està comprovat que el virus es pot transmetre per aerosols, així que la mesura de climatitzar s’haurà de fer amb pinces. Per això els informes de les organitzacions professionals (tant de la Societat Espanyola de Sanitat Ambiental com de la Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) recomanen la ventilació directa (a través de les finestres) i evitar sistemes centralitzats per a evitar que la possible dispersió s’estenga fora de l’habitació i estalviar-se problemes. Coses com canviar els filtres o netejar els conductes són accions que no s’han demostrat efectives. En definitiva, com he pogut llegir a Xakata, és vital promoure les activitats a l’aire lliure tant com siga possible. Ventilar interiors, i només quan siga imprescindible fer servir l’aire condicionat sense reciclar, agafant aire de l’exterior.
Aquest matí a la ràdio de Valencia Plaza, Cintia Pascual, la presidenta de la patronal de les residències de gent gran (CEAPS) ha afirmat que al País Valencià també hi va haver procediments ‘poc correctes’ dictats per algunes àrees de salut que van impedir el desplaçament de malalts des de les residències als hospitals valencians. La cosa ja estava en boca de moltes famílies que denuncien des de fa setmanes que denuncien, no només a Madrid, què ha pogut passar amb els seus familiars. La incidència del coronavirus no ha sigut major en les privades que en les de titularitat pública. Moltes de les públiques que solen ser més grans han tingut més casos.
Tot i que prop de casa tenim la sensació que la situació amb la covid-19 està millorant, la realitat arreu del món és una altra. L’OMS ha registrat un rècord de casos i ara centra tota la seua preocupació a l’Amèrica del Sud, on destaca Brasil i la gestió del seu caòtic president. Açò últim no ho diu l’OMS, ho dic jo.