Diputació destina 165.400 euros a la gestió forestal sostenible i la prevenció d’incendis a la Vall d’Albaida

  • Se'n beneficiaran Agullent, Aielo de Malferit, Bellús, Bocairent, Llutxent, Montitxelvo, Otos, Pinet, Quatretonda i Terrateig

VilaWeb
Redacció / EP
25.10.2017 - 17:01
Actualització: 25.10.2017 - 19:01

La Diputació de València, a través de l’Àrea de Medi Ambient, destinarà 165.437 euros deu localitats de la Vall d’Albaida amb el propòsit d’afavorir la inversió municipal en gestió forestal sostenible i prevenció d’incendis, segons ha informat la corporació en un comunicat.

Aquests recursos formen part de la primera línia d’ajudes impulsada per part de la diputació amb el propòsit d’incentivar la conservació, millora i aprofitament de la massa forestal, així com el desenvolupament d’actuacions de prevenció i extinció d’incendis. Una iniciativa que compta amb un pressupost global de 1.570.000 euros.

La vice-presidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha lamentat ‘la situació d’abandó, pel que fa a polítiques de prevenció, que durant els últims anys han patit les muntanyes dels nostres municipis’.

En contraposició, la vice-presidenta ha assenyalat que l’actual equip de govern de la diputació ‘es creu’ el territori i considera ‘que val la pena de treballar per la seua conservació i el seu aprofitament’.

És per això que tracten ‘de canviar la situació d’abandonament i manca generalitzada de gestió forestal existent fins ara, per impulsar la planificació i el control dels treballs desenvolupats per les brigades de la diputació, que havien dibuixat un escenari molt negre i molt inflamable per al futur del nostre territori’.

Per la seua banda, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat que amb aquesta convocatòria ‘es salda un deute pendent amb els municipis, perquè puguen implementar polítiques valentes i començar a desenvolupar eines de gestió que permeten de canviar les dinàmiques d’abandonament que pateixen els nostres boscos i les nostres muntanyes’.

Així mateix, Bort ha justificat que aquestes accions les executen els consistoris ‘perquè ningú millor que els ajuntaments per a desenvolupar polítiques de gestió forestal sostenibles i de prevenció d’incendis, ja que disposen d’un coneixement pròxim a la realitat de la superfície forestal municipal’.

Gestió municipal dels recursos
La convocatòria per a la concessió de subvencions orientades a la gestió forestal sostenible presenta dues línies d’ajuts independents i compatibles. D’una banda, es destinaran recursos per a la realització de treballs i inversions encaminades a la conservació, millora i aprofitament forestal.

Per a aquestes comeses, Agullent rebrà 6.494 euros; Aielo de Malferit percebrà 6.405 euros; Llutxent 10.269 euros; Pinet es veurà beneficiat amb 10.230 euros; Quatretonda 9.895 euros; Montitxelvo en rebrà 9.009; i Terrateig percebrà 9.492 euros.

Aquests ajuts són per a municipis forestals amb un cens inferior als 20.000 habitants i amb més de 25 hectàrees de superfície forestal de titularitat municipal. Els beneficiaris perceben una quantitat fixa de 5.000 euros i una altra variable en funció de criteris objectius, com la població, la planificació forestal, les actuacions previstes en espais protegits o la superfície forestal de titularitat pública acreditada.

Entre els treballs i inversions que contempla aquesta línia d’ajuts es troba l’adequació d’elements de la xarxa viària forestal -sendes, camins i pistes forestals-; la retirada i eliminació d’espècies invasores; la recollida de residus; el manteniment de poblacions forestals; la creació de punts de reserva d’aigua per a abeuradors i usos complementaris a la gestió forestal sostenible; o les inversions en àrees recreatives, hàbitats d’interès, sendes i miradors, entre més intervencions.

D’altra banda, en relació a les actuacions i inversions de prevenció d’incendis forestals subvencionables, el Bellús obtindrà 25.676 euros; Bocairent rebrà 26.826 euros; i Otos en percebrà 25.617, mentre que Montitxelvo disposarà en aquest capítol de 25.524 euros més.

La distribució d’aquesta partida compta amb una assignació fixa de 25.000 euros per localitat, mentre que la resta de disponibilitat pressupostària ha estat distribuïda en funció de la població i la superfície forestal de titularitat pública acreditada.

Entre les actuacions que contempla aquesta segona línia d’ajuts es contempla el manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals, punts de reserva d’aigua per a l’extinció forestal i línies de defensa contra incendis -àrees de tallafocs, faixes auxiliars o interfície urbà-forestal-; habilitar vies forestals; o l’adquisició d’eines, maquinària i complements forestals per a la realització de tasques de prevenció d’incendis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem