Divendres, 5 de juny de 2020

  • «Molts clients s'han cregut que la terrassa és directament un espai protegit i on pots deixar d'aplicar les mesures de prevenció recomanades.»

Josep Lluís Pascual i Soler
06.06.2020 - 10:08
Actualització: 06.06.2020 - 12:08
VilaWeb

Amb l’arribada de l’obertura dels bars, sembla que va començar a arribar també una nova normalitat. Els ajuntaments van afluixar mesures per a permetre que les terrasses es feren més grans per a facilitar la separació obligatòria de les taules, encara que alguns han aprofitat per posar-ne moltes més. Tot siga per a aconseguir que l’economia es recupere. Per altra banda, molts clients s’han cregut que la terrassa és directament un espai protegit i on pots deixar d’aplicar les mesures de prevenció recomanades. I hi ha una tercera part: la dels veïns i veïnes que ara troben els carrers ocupats i que resen perquè amb l’arribada de la calor, es continuen respectant uns horaris conciliadors que els permeten de dormir a les nits. A València, l’ajuntament posarà en marxa inspeccions a les terrasses, i ja ha confirmat que totes hauran de tornar als espais habituals quan acabe la fase 3.

El degoteig de defuncions no acaba d’aturar-se i hui n’hem de lamentar dues més. Però tampoc no s’aturen els contagis. De fet la Generalitat ha anunciat hui que almenys en 91 municipis s’han detectat més contagis que la setmana anterior. De totes maneres, amb el sarau que duen entre les autonomies i el govern espanyol, les dades que ens donen cada dia ja no són gens de fiar, fins i tot la premsa estrangera es fa ressò del destrellat de dades que cada dia es fan públiques a Espanya des de les institucions públiques.

Aquest divendres, l’Argentina arriba als 77 dies de tancament obligatori, un més que la ciutat xinesa de Wuhan on va començar el brot, i el govern va anunciar que la mesura s’estendrà fins al 28 de juny almenys, és a dir, fins a cent dies. Els experts coincideixen que l’aïllament social, preventiu i obligatori decretat pel govern argentí el 20 de març ha servit per a contenir la pandèmia. I les dades els donen la raó: fins al 4 de juny, el país registrava 588 morts, 12,8 per cada milió d’habitants, a causa del coronavirus.

A partir de dilluns necessitarem un GPS per a esbrinar cada comunitat autònoma en quina fase es troba. Algunes entren en la fase 3, altres en la tercera setmana de la fase 2, unes altres en la primera de la fase 2, i certes illes que ja estaven en la 3 no sé ara on s’acamparan.

Tot i arribar a fase 3, els moviments autoritzats de persones només seran dins el propi territori, i no entre diferents comunitats autònomes. Això sí, en fase 3 ja podràs estar en la barra quan vages al bar.

Hui Fernando Simón ha anunciat que segons es vaja controlant l’epidèmia a Espanya, aniran apareixent cadenes de contagi incontrolades, però, sobretot, casos importats d’altres països quan s’òbriguen les fronteres per al turisme.

El risc de contagi en un espai tancat és 18 vegades superior al que tenim en un lloc obert, per això els experts recomanen mantenir les mesures de prevenció: dos metres de distància entre persones i l’ús de mascareta quan això no siga possible, recorda llavar-te bé les mans, utilitzar la part interna del colze quan tusses o esternudes.

Us deixe, per a acabar i desconnectar un poc, una notícia que he trobat a la BBC sobre una orquestra falsa que va estar quatre anys de gira en play-back i la van pillar un dia quan, fent la prova de so, sonava a dimonis. La història es va publicar l’any passat en un llibre d’una les violinistes de l’orquestra, Jessica Hindman, que porta per titol Sona com Titànic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem