25.10.2019 - 18:50
|
Actualització: 25.10.2019 - 20:50
Els cinc milions de valencians van respirar aire contaminat per ozó durant aquest estiu, amb set pics per damunt dels llindars recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en coincidència amb les onades de calor i l’entrada de la tardor.
Això explica l’Informe Anual sobre la Contaminació per Ozó d’Ecologistes en Acció, que conclou que tota la població valenciana ha estat en 2019 exposada a uns nivells insalubres d’aquest contaminant ‘un any més’, amb registres molt negatius a Ontinyent.
Els repunts del trànsit, l’activitat industrial, la navegació marítima i aèria internacional o la ramaderia intensiva són algunes de les causes d’un problema que afecta de manera estructural la salut i el medi ambient, agreujat pel canvi climàtic, segons l’organització ecologista.
En concret, les set superacions del llindar es van registrar en les estacions de Cirat, Penyeta i Vilamarxant, durant les onades de calor de finals de juny i mitjans de juliol, i en l’inici de la tardor.
Si es considera el valor objectiu establit per la normativa, ‘més lax’ que la recomanació de l’OMS, una de les localitats on s’han registrat les pitjors dades és Ontinyent, amb 40 superacions, molt per damunt dels 25 dies a l’any fixats com a màxim.
Malgrat aquest nivell d’ozó, Ecologistes denuncia que ‘la Generalitat es va limitar a difondre avisos rutinaris a la població’ i ‘segueix sense adoptar mesures eficaces sobre el transport, la indústria i la ramaderia intensiva que eviten els episodis puntuals i reduïsquen els nivells de fons’.
L’organització ha sol·licitat ‘reiteradament’ l’adopció urgent dels plans de millora de la qualitat d’aire obligatoris en la legislació actual. Davant l’última petició, el Consell ha respost indicant que elaborarà una estratègia enfront de l’ozó que està en fase d’estudi.
De cara al futur, Ecologistes en Acció aposta per la disminució del trànsit motoritzat, millors tècniques industrials, la substitució de dissolvents orgànics per aigua, estalvi i eficiència energètica i reducció dràstica de la generació elèctrica en centrals tèrmiques. També veu necessari declarar una àrea de control d’emissions per al Mediterrani, penalitzar fiscalment els vehicles dièsel i una moratòria per a noves grans explotacions ramaderes intensives.