02.11.2016 - 19:12
|
Actualització: 02.11.2016 - 20:12
Redacció/EP El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha explicat aquest dimecres l’aposta ‘decidida’ del seu departament per la reindustrialització del País Valencià en els pressupostos de 2017, amb una partida per a política industrial de 113,1 milions, un 42% més que en els de 2016.
A més, els comptes preveuen plans pilot d’industrialització dirigits a les comarques de la Vall d’Albaida, l’Alcoià, la Foia de Castalla, la Safor, els Ports-Maestrat, i la Vega Baixa, amb 17,9 milions. Climent també ha explicat que es crea una nova línia destinada a Ford amb 5,6 milions per a finançar les inversions que permeten d’adaptar i connectar la terminal logística ferroviària de l’àrea industrial d’Almussafes al Corredor Mediterrani i es millora, amb un milió més fins a arribar als 10 milions, el conveni amb Ford per a projectes de desenvolupament experimental i innovació en el sector de l’automoció, que tindran ‘un efecte tractor sobre el sector i l’entorn’.
Aquestes són algunes de les línies que contempla el pressupost d’Economia, que segons ha subratllat comptarà amb 367 milions d’euros, 30 més que en 2016, la qual cosa suposa un creixement del 9% amb la vista posada en els objectius de transformar el model productiu, afavorir l’ocupació de qualitat, el creixement econòmic sostenible, la internacionalització o el comerç equilibrat.
Quant a modernització industrial, s’abordarà un pla d’ajudes a empreses i associacions dels sectors del calcer, ceràmica i metalmecànic, dotats cadascun amb 1,45 milions d’euros, i també contempla un ampli paquet d’ajudes a la modernització industrial amb 2,5 milions, així com la creació d’un Pla d’Acció en Indústria, a desenvolupar per l’IVACE i amb un pressupost de 4,6 milions. El pressupost per als instituts tecnològics augmenta de 25 a 25,8 milions amb l’objectiu ‘d’impulsar els resultats de l’atenció que presten a les pimes valencianes’, mentre que en matèria d’energia els pressupostos contemplen plans d’ajudes a les llars per a reduir la factura energètica amb 950.000 euros o una línia per a l’eficiència energètica en la il·luminació pública per als ajuntaments de 2 milions.
Inserció laboral
El Servef comptarà amb una partida de 317,6 milions, 19,5 milions més que en 2016, amb la vista posada a emfatitzar la intermediació, l’orientació i la inserció laboral, a més de la formació per a l’ocupació, amb plans especials per a joves, persones en risc d’exclusió i aturats de llarga durada.
D’altra banda, en l’àmbit de la internacionalització existeix una línia de 2,2 milions per a la promoció d’empreses en mercats exteriors i també s’intensificarà la captació i implantació d’empreses estrangeres, amb la Unitat d’Atracció d’Inversions -amb 150.000 euros, i en comerç el pla Emprenem Comerç compta amb 750.000 euros per a incentivar l’ús comercial de locals buits i promoure el comerç de proximitat.
PP: ’Souflé, fofo i no creïble’
Des del PP, el diputat Vicente Casanova ha qualificat el projecte de pressupostos com a ‘souflé, tot aire, fofo i no creïble’, atès que es tracta d’uns comptes ‘continuistes’ que a més donada la ‘baixa execució pressupostària’ dels de 2016 ‘fan dubtar’ del seu compliment. A més, ha assegurat que si Climent estiguera treballant en una empresa privada ‘estaria en el carrer’ amb aqueix nivell d’execució pressupostària. Fernando Pastor ha remarcat que la gestió del conseller en matèria de comerç és ‘un enorme fracàs’ i ha estat marcada ‘per la improvisació i el desconcert’. Davant aquestes paraules, el titular d’Economia ha defensat que l’execució pressupostària del seu departament a 30 de setembre és del 70,6% i ha indicat respecte a horaris comercials que l’anterior Consell ha deixat una situació difícil que va obligar a redactar un decret llei per a evitar un recurs al Constitucional i ara s’està a l’espera del que diga el Consell Jurídic Consultiu per a ‘reconduir’ la situació.
C’s: ‘Copia i enganxa’
Per la seua banda, el diputat de Ciutadans Antonio Woodward ha assenyalat que són un ‘copia i enganxa’ dels de l’any passat canviant les xifres, ha criticat la duplicitat que al seu entendre suposa l’Agència Valenciana per a la Innovació i ha qüestionat si existeix algun estudi de com podria afectar el Brexit a les exportacions. Climent ha assenyalat que aquesta última qüestió s’està estudiant i ha defensat que la innovació ha de ser transversal i com a tal l’agència s’encarregarà de dissenyar les polítiques i l’IVACE d’executar-les.
Plans per a les Comarques
José Francisco Almeria (Podem) i la socialista Noelia Hernández s’han interessat pels plans pilot d’industrialització en diferents comarques i quins criteris s’han seguit per a triar-les. Sobre aquest tema, el conseller ha indicat que ‘fa la sensació d’arbitrarietat’ i en certa mesura mentre no hi haja un pla industrial la hi ha, encara que ha indicat que s’han seguit criteris objectius com per exemple el nombre d’aturats, entre més. ‘M’encantaria tenir 100 milions més i arribar a tothom, intentarem que l’any que ve hi haja altres comarques que se’n beneficien’, ha dit, per a recalcar que no és res que haja decidit ell personalment, sinó que ’se n’ha parlat molt i amb molta gent’. En tot cas, ha afegit: ‘Hi ha criteris i és una proposta, depèn de vostès; més clar, aigua’.