26.05.2020 - 15:22
|
Actualització: 26.05.2020 - 17:22
La Conselleria d’Educació, Ciència i Esport ha creat la web telematricula.es per a fer l’admissió escolar telemàtica per al pròxim curs 2020-2021 a qualsevol etapa educativa de manera ‘ràpida i senzilla’. Les famílies necessiten el DNI o NIE per a obtenir la clau d’admissió necessària per a fer aquesta tramitació que es farà, majoritàriament, a través d’Internet.
La web naix amb l’objectiu d’afavorir que la gran majoria de la població que ha d’efectuar aquest tràmit puga fer-lo des de casa i que no es desplace a cap centre educatiu, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.
El procediment és sobretot important per a aquelles famílies que escolaritzen els fills per primera vegada en aules de dos anys gratuïtes i en Infantil de tres anys, així com per als estudiants que comencen un cicle formatiu d’FP o volen cursar 1r de Batxillerat.
En la resta d’etapes educatives, les famílies usaran aquest procediment ‘en menor mesura’, ja que només s’ha d’utilitzar per a canviar els fills de centre educatiu per raons com ara el canvi de residència d’una població a una altra.
El procés d’admissió en Infantil i Primària es farà del 8 al 16 de juny i en la resta d’etapes del 17 al 25 de juny. En la web telematricula.es hi ha diferents finestres que estaran actives per a cada moment del calendari d’escolarització. Ara ja s’hi pot consultar informació bàsica sobre el procediment en l’apartat de preguntes freqüents.
Per a iniciar la tramitació s’ha d’obtenir la ‘clau d’admissió’. Hi ha una finestra específica per a aconseguir-la i aquesta clau es podrà generar a partir del 8 de juny en Infantil i Primària, no abans; i només a partir del 17 de juny en la resta d’etapes educatives.
En la finestra ‘Clau d’admissió’ es demanarà el número de DNI del pare, mare o tutor legal sol·licitant, el número de suport IDESP (codi de 9 lletres i números que hi ha en el DNI), la data de naixement de la persona sol·licitant, l’acceptació de comprovació del Ministeri de l’Interior i una adreça de correu electrònic.
Els estrangers que no tenen DNI han d’emplenar les mateixes dades però amb el NIE. A part de posar el NIE, hauran d’omplir una casella amb el número de suport IXESP (codi inclòs en les targetes d’estrangers i permisos de residència), així com la data de naixement de la persona sol·licitant i l’acceptació de comprovació del Ministeri de l’Interior espanyol i una adreça de correu electrònic.
Feta aquesta primera gestió, el sol·licitant rebrà per correu electrònic l’identificador i la contrasenya per a cada sol·licitud que haja de fer, segons el nombre de fills a matricular.
La Generalitat recalca la importància de conservar la clau d’accés que té un identificador i una contrasenya per a poder fer, posteriorment, reclamacions quan s’hagen fet públiques les llistes provisionals. En la web hi haurà una finestra específica també per a aquestes gestions, així com per a consultar llistes provisionals i llistes definitives.
Amb la clau d’accés es podrà accedir al formulari electrònic de la finestra ‘Procés d’admissió’ en el qual, pas a pas, caldrà omplir les dades de sol·licitud de centres educatius ordenats de manera preferent. Es poden triar fins a 10 opcions per fill.
Les persones que no tenen DNI/NIE o les que no tenen accés a mitjans electrònics podran fer el procediment d’admissió de manera presencial en els centres educatius on vulguen sol·licitar plaça com a primera opció en les mateixes dates en què està determinat el procediment telemàtic.
Tots els centres sostinguts amb fons públics seran centres d’atenció als usuaris. En aquests punts, a través de la mateixa aplicació per a fer l’admissió telemàtica, es tramitarà el procediment en les mateixes condicions que la resta de sol·licitants.
Tres passos més
Completada la sol·licitud telemàtica d’admissió, quedaran tres passos que s’aniran activant a mesura que avance el calendari de matriculació.
Hi ha una finestra de ‘Llistes provisionals’ d’admesos en la qual es podrà entrar per a consultar els resultats. Si no s’està conforme, les famílies poden presentar al·legacions fent clic en el botó que hi ha sobre aquest tema, en què es desplegarà el formulari electrònic corresponent. També es podran consultar les ‘Llistes definitives’ del procés amb les quals les famílies ja sabran en quin centre hauran de matricular els seus fills.
El final del procés: matriculació efectiva
Quan les famílies sàpien el centre educatiu on escolaritzen els fills, han de contactar amb el centre educatiu en concret o consulten la seua pàgina web específica.
En el cas d’Infantil i Primària, aquesta última fase es farà entre el 13 i el 29 de juliol de manera presencial en el centre educatiu, on es verificaran els documents o situacions al·legades en el procés d’admissió telemàtica.
En cas que s’haja marcat la casella d’existència de no convivència dels progenitors, s’haurà d’aportar la signatura i consignar les dades del pare, mare, tutor legal que no ha fet la sol·licitud de plaça.
Calendari
En les etapes d’Infantil i Primària, la presentació de sol·licituds telemàtiques d’admissió es farà en la web telematricula.es del 8 al 16 de juny. La informació de les llistes provisionals es farà pública l’1 de juliol i les persones que vulguen fer reclamacions sobre aquest tema tindran de l’1 al 3 de juliol per a tramitar-les amb la clau d’accés. Les llistes definitives es publicaran el 10 de juliol i la matriculació efectiva la faran les famílies del 13 al 29 de juliol. En la resta d’etapes, la presentació de sol·licituds telemàtiques d’admissió es farà en telematricula.es del 17 al 25 de juny.
La informació de les llistes provisionals en ESO i Batxillerat es donarà el 15 de juliol i es podran fer reclamacions des d’aquest dia fins al 17 de juliol. Les llistes definitives es publicaran el 27 de juliol i s’establiran dos períodes de matriculació: del 28 al 31 de juliol i l’1 i 2 de setembre.
En el cas de l’FP Bàsica, les llistes provisionals es publicaran el 13 de juliol. Es podrà reclamar del 13 al 15 de juliol. Les llistes definitives es faran públiques el 27 de juliol i la matriculació serà del 22 al 28 de juliol.
Quant al grau mitjà i grau superior d’FP, les llistes provisionals es publicaran el 20 de juliol. Es podrà reclamar del 20 al 22 de juliol. Les llistes definitives es faran públiques el 29 de juliol i la matriculació serà de l’1 al 9 de setembre.
Sorteig de lletres de desempat
Aquest dimarts s’ha fet aquest sorteig davant notari. Les lletres resultants han sigut QU per al primer cognom i OO per al segon cognom. Segons la Generalitat, s’ha modificat la fórmula per a fer-ho encara més just, optant per un sistema ‘de doble lletra en compte de només una’.
Les lletres de desempat s’utilitzen en els centres educatius on hi haja empats en punts en el barem entre els aspirants. Es dóna prioritat als alumnes segons la puntuació més alta obtinguda successivament en els nou criteris establits. No obstant això, quan hi ha candidats igualats a punts és quan s’utilitza el sistema de lletres per a desempatar, en cas que hi haja més sol·licituds que places en aquell centre educatiu.