22.07.2021 - 14:49
|
Actualització: 22.07.2021 - 16:49
El projecte Life Newest –finançat pel Programa LIFE de la Unió Europea, en el qual participen activament les empreses Egevasa i Global Omnium– entra en la fase final d’experimentació en l’eliminació de fòsfor en el tractament de les aigües residuals.
La reducció dels valors de fòsfor en les aigües depurades és de vital importància per a reduir els processos d’eutrofització de les aigües, segons asseguren els impulsors del projecte en un comunicat.
Life Newest s’ha desenvolupat en quatre EDAR del País Valencià, dues de les quals de la Vall d’Albaida, la de Benigànim i la d’Ontinyent-Agullent.
L’experimentació va començar el 2017 amb l’objectiu de minimitzar l’ús de coagulants naturals per a l’eliminació del fòsfor present en aigües residuals pels avantatges que posseeixen els productes utilitzats durant el projecte, entre els quals es troben: increment de la vida mitjana de les instal·lacions perquè no són productes oxidants, la manipulació no implica afeccions sobre els operaris de planta o sobre l’entorn, són biodegradables i no incrementen els valors de clorurs i sulfats del mitjà receptor.
Durant el desenvolupament de Life Newest, que acaba en l’últim trimestre del 2021, Egevasa i Global Omnium han implementat una nova tecnologia relacionada amb el dosificació d’un polímer natural sintetitzat per l’empresa Servyeco.
Recta final
En l’actualitat el projecte es troba en la recta final, dedicat a valorar com l’ús del producte d’estudi permet d’obtenir millores agronòmiques en els compostos produïts a partir dels fangs generats en les EDAR d’estudi.
Life Newest s’ha desenvolupat en quatre EDAR, en les quals l’abocament a zona sensible fa necessària l’eliminació de fòsfor en el tractament. S’han seleccionat els tractaments més habituals, i s’han triat dos EDAR amb afluent d’origen urbà i dos amb afluent urbà i industrial.
En concret, les EDAR són EDAR *Lloc Nou d’en Fenollet: el cabal mitjà de la qual és de 125 m³/dia i disposa de tractament biològic mitjançant ventilació prolongada; EDAR Benigànim: de 1.200 m³/dia de cabal mitjà i també amb tractament biològic mitjançant ventilació prolongada; EDAR Ontinyent-Agullent: de 23.500 m³/dia de cabal mitjà i tractament biològic de doble etapa, i EDAR Canals-l’Alcúdia: el cabal mitjà de la qual és de 3.400 m³ /dia i disposa de tractament físic-químic previ al tractament biològic.
En l’actualitat, el fòsfor és un element habitual en la indústria de fabricació de fertilitzants per a agricultura, detergents i productes de neteja. Com a resultat, els nivells de fòsfor han augmentat de manera considerable en llacs i rius, i provoca problemes d’eutrofització.