03.08.2018 - 22:09
|
Actualització: 04.08.2018 - 00:09
El Ple del Consell ha aprovat el decret de consideració de Bé d’Interés Cultural Immaterial del Patrimoni Valencià per a ‘l’Escaldà’, el procés de transformació del raïm moscatell en panses que s’ha dut a terme tradicionalment en els pobles situats a la banda més oriental de la nostra comarca, a més de la Marina Alta i la Safor principalment.
La iniciativa va arrencar el 2013 de Jesús Pobre, entitat local menor dependent de Dénia, que va sol·licitar la declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial per a la festa de l’Escaldà que celebra anualment. En agost de 2015, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, M. José Salvador, i el secretari de Turisme de la Generalitat, Francesc Colomer, van mostrar el seu suport a la petició, i posteriorment la Conselleria de Cultura va demanar més informació per reparar una declaració més àmplia.
El govern, a partir de la conselleria, ha tingut en compte la implicació de la ciutadania per a mantenir aquesta tradició, la recuperació de riuraus i la celebració de festes de l’Escaldà, a iniciativa popular, col·lectiva i pública, que es fa una vegada a l’any en diferents poblacions com Jesús Pobre, Xaló, Montitxelvo, Terrateig, Llíber, Benicolet, Teulada i Massarrojos.
Conselleria també ha valorat el suport d’institucions com l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta i l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta en la recuperació i divulgació de l’Escaldà.
Divendres que ve, 10 d’agost, el president de la Generalitat Ximo Puig participarà en un acte institucional a Jesús Pobre amb motiu d’aquesta declaració.