El Consell declara BIC les Normes de Castelló

  • El Centre Valencianista de Bocairent fou una de les entitats signatàries

VilaWeb
Redacció
16.12.2016 - 18:49
Actualització: 16.12.2016 - 19:49

Redacció/ACN El Consell ha aprovat en el ple d’aquest divendres el decret pel qual es declara Bé d’Interès Cultural Immaterial les Normes de Castelló, acordades l’any 1932 com a base de la unitat ortogràfica del valencià i considerades un referent per a la unitat de la llengua. En el decret, el Consell remarca que les Normes de Castelló són fruit del consens i estableixen les bases per a la unificació ortogràfica del valencià donant unitat i coherència a la normativa lingüística. Entre els signants d’aquell acord hi havia el Centre Valencianista de Bocairent.

Com a parts integrants del Bé s’inclou el ‘mecanoscrit’ de vuit pàgines que es conserva a la Biblioteca Valenciana, esborrany de les normes definitives i d’alt valor simbòlic per contenir part de les signatures d’adhesió dels subscriptors de l’acord ortogràfic. Com l’element immoble, la protecció declara protegida la Casa Martí i Matutano, que actualment acull el Museu Etnològic Municipal de Castelló, on es van celebrar les reunions dels promotors de l’acord, en ser en aquell moment la seu de la Societat Castellonenca de la Cultura.

El decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda del Bé per tal de vetlar pel normal desenvolupament i pervivència d’aquesta manifestació cultural.

En la roda de premsa posterior al ple del Consell, la vice-presidenta i portaveu del govern Mónica Oltra ha remarcat que l’expedient d’aquesta declaració BIC estava ‘guardat en el calaix’ per l’anterior executiu i que s’ha recuperat ara. Ha recordat que la declaració va ser impulsada per l’Ajuntament de Castelló, la Universitat Jaume I i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua l’any 2010.

Les Normes de Castelló o Normes del 32 són 34 regles ortogràfiques aprovades l’any 1932 i ratificades per destacades entitats i personalitats del món cultural i polític del País Valencià, amb la idea d’adoptar un sistema ortogràfic unitari per al valencià. Es tracta d’un reconeixement de la unitat lingüística, adaptant al valencià la normativa aprovada per Pompeu Fabra.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem