La tertúlia proscrita

El Consell reconeix la sensibilitat de Caixa Ontinyent per la moratòria general de desnonamentsVilaWeb
Redacció
11.12.2015 - 15:53
Actualització: 11.12.2015 - 16:53

Redacció/EP El Consell ha aprovat un acord pel qual es reconeix ‘formalment’ a Caixa Ontinyent, a més de  Cajamar i Caixa Popular, la ‘sensibilitat’ demostrada davant la seua petició de declarar una moratòria general de desnonaments tant en l’inici com en la tramitació i execució dels procediments judicials que afecten totes les famílies en risc d’exclusió social i que es troben en situació de perdre el primer habitatge. Això suposa donar una ‘resposta urgent’ mentre es produeix l’aprovació definitiva de la llei de la Funció Social de l’Habitatge.

Així mateix, el govern ha manifestat el seu agraïment públic a la tasca desenvolupada per col·lectius com la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) ‘que han convertit el dret subjectiu de l’habitatge en la seua lluita i han obert la via per donar solució a la demanda social de les persones que han perdut o tenen greu risc de perdre l’habitatge’, segons ha informat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu.

Segons el Consell, les conseqüències de la crisi i l’esclat de la bombolla immobiliària ‘han tingut com a conseqüència un fort impacte en l’economia de les llars i un sobreendeutament en l’accés a l’habitatge que ha desembocat en molts casos en execucions hipotecàries’. D’acord amb les seues dades, el País Valencià és la segona de les autonomies amb major nombre d’execucions hipotecàries.

Igualment, considera que la llei de Segona Oportunitat està resultant de ‘nul·la aplicació’, ja que, ‘a més de no resoldre la dació en pagament, no impedeix procedir als desnonaments ni per als col·lectius més vulnerables’.

Davant d’aquesta situació, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori va constituir la Taula per la Prevenció dels Desnonaments, amb l’objectiu d‘’establir un marc de diàleg, col·laboració i recerca de solucions efectives a les situacions com a conseqüència del sobreendeutament de persones i famílies amb dificultats per fer front als pagaments de la hipoteca del seu habitatge habitual’.

D’aquesta manera, els més de 40 representants de diferents entitats treballen de forma coordinada per evitar els desnonaments mitjançant la recerca de fórmules proposades per totes les parts implicades.

Triple finalitat

En aquest marc, la conselleria va sol·licitar a totes les entitats financeres que operen al País Valencià, que també van ser convidades a participar a la Taula, que signaren una ‘declaració d’intencions’ amb la triple finalitat de declarar una moratòria de desnonaments de persones en especial situació de vulnerabilitat fins a l’entrada en vigor de la Llei de la Funció Social de l’Habitatge, el nomenament d’un interlocutor amb la Taula per crear canals de mediació i el compromís d’oferir habitatges per al Fons Social.

Encara que una majoria d’entitats financeres han manifestat que no estan procedint a fer execucions hipotecàries, el nombre de desnonaments és ‘encara significatiu’. Per això, el Consell ha volgut reconèixer que Caixa Ontinyent, Cajamar i Caixa Popular han subscrit la declaració d’intencions proposada per la Conselleria ‘per evitar que més famílies perden la casa’.

Paral·lelament, la conselleria està treballant en la Llei de la Funció Social de l’Habitatge, ‘ue reconeixerà el dret subjectiu a l’habitatge i proporcionarà un marc estable i de seguretat jurídica que assegure el dret públic a l’habitatge’.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any