El diputat de Medi Ambient anuncia a Agullent la creació de la Unitat de Gestió Forestal

  • Josep Bort i la vice-presidenta de la Diputació, M. Josep Amigó, han visitat les obres de recuperació ambiental del barranc de la Font Jordana

VilaWeb
Redacció
03.12.2015 - 18:07
Actualització: 03.12.2015 - 19:07

Redacció/EP La vice-presidenta de la Diputació de València, M. Josep Amigó, i el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, han anunciat aquest dijous a Agullent la creació de la Unitat de Gestió Forestal ‘per a executar polítiques de prevenció i reforestació serioses i rigoroses’. L’anunci l’han fet durant la visita realitzada per comprovar l’avanç de les obres de recuperació ambiental del barranc de la Font Jordana i per visitar amb el batle, Jesús Pla, i tècnics municipals, la zona afectada per l’incendi de 2010.

Sobre la nova Unitat de Gestió Forestal, Amigó ha assenyalat la ‘necessitat i urgència’ d’establir una política de reforestació ‘efectiva’, cosa que ‘inexplicablement no s’ha fet per part dels equips de govern anteriors i que, lamentablement, ens porta a comprovar els efectes nocius que comporta’. Ara cal ‘treballar en equip des de totes les administracions, al costat dels ajuntaments i la Generalitat, i comptant també amb la indispensable aportació de la societat civil que, a través de grups ecologistes i agrupacions diverses actuen també sobre el territori’.

La Unitat de Gestió Forestal atendrà estudis d’ordenació i gestió forestal, prevenció d’incendis, reforestacions i posada en valor del patrimoni natural per assentar les bases que fonamentaran la distribució de recursos.

Distribució territorial estratègica de brigades

Entre els recursos, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha citat les brigades ‘que fins ara no han seguit una distribució territorial estratègica i, amb aquests nous pilars i la coordinació amb altres sectors de la gestió forestal, la prevenció d’incendis i l’extinció, com són els bombers, donaran una resposta més eficient davant les necessitats reals’.

Bort ha avançat que la gestió futura de la nova Unitat Forestal es basarà en estudis previs de necessitats de reforestació i ordenació de muntanyes municipals. A partir d’aquestes anàlisis prospectives, l’entitat escometrà plans de prevenció i actuació davant incendis i una distribució racional de brigades ‘per posar en valor uns recursos naturals tan valuosos i identitaris com són els de la Vall d’Albaida’, ha dit Bort.

Per la seua banda, el batle d’Agullent ha agraït la visita de la vice-presidenta i del diputat ‘i la seua disposició a oferir respostes als problemes i necessitats que hem plantejat’. ’He volgut mostrar les conseqüències del greu incendi de 2010 per poder estudiar noves vies de recuperació i restauració mediambiental de la nostra serra’.

Treball a bon ritme en la Font Jordana

La comitiva ha visitat també les obres de recuperació ambiental i paisatgística del barranc de la Font Jordana, iniciades fa unes setmanes. L’actuació se centra en els 400 metres de barranc paral·lel al parc fins a l’encreuament del camí del cementeri i pretenen recuperar aquest espai d’alt valor natural però afectat pels processos erosius, la invasió de vegetació aliena a un barranc i la presència de residus. El projecte té un pressupost de 57.125 euros, assumits en un 15% per l’ajuntament i en un 85% per la Diputació de València.

La intervenció contempla la neteja de residus sòlids, la contenció del talús generat per la construcció del parc, l’eliminació d’espècies vegetals invasores i l’actuació en els arbres i arbustos de ribera existents per potenciar-ne el creixement.

També s’hi plantaran espècies autòctones adequades a l’espai i s’obrirà una senda pel fons del barranc per poder passejar a peu. El projecte compta amb l’autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Una altra de les singularitats del projecte és que l’actuació projectada també contempla la restauració i consolidació de l’estructura del pont de pedra que existeix al costat de l’actual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem