El documentari que rescata la colònia escolar republicana de xiquets refugiats a Bellús viatja a Mèxic

  • Es projecta en la selecció oficial de la 21a edició del certamen Contra el Silencio Todas la Voces

VilaWeb
Redacció
07.09.2020 - 16:08
Actualització: 07.09.2020 - 18:07

El documentari Espais de pau en temps de guerra es projectarà en la 21a edició de Contra el Silencio Todas la Voces, que se celebra a Mèxic del 17 de setembre al 4 d’octubre. El film, que recupera la memòria de xiquets refugiats en colònies durant la guerra de 1936-1939 i centrat en la qui hi va haver a Bellús, participa en la selecció oficial del certamen cinematogràfic.

L’Encuentro Hispanoamericano de Cine i Vídeo Documental Independiente: Contra el Silencio Todas las Voces és un espai de difusió i reflexió organitzat cada dos anys amb dues finalitats: convocar documentalistes perquè presenten els seus treballs de diferents temàtiques socials, i obrir un espai per a analitzar, conceptualitzar i discutir sobre el gènere documental.

L’edició d’enguany s’havia d’haver celebrat el mes de maig passat, però es va ajornar a causa de la pandèmia de la covid-19.

El treball audiovisual, impulsat per la Diputació de València, està dirigit per Jaume Bayarri i produït per Paella Productions, inspirat en el llibre de Vicent Torregrosa República, Guerra Civil i Educació. Xàtiva 1931-1939. El film té la implicació d’historiadors com Alejandro Mayordomo, Juan Manuel Fernández, M. del Mar del Pozo, Germán Ramírez i l’investigador ontinyentí Joan J. Torró.

El documentari recull l’experiència pedagògica experimental de la Colònia de Bellús, a la qual arribaren en 1936 menors procedents de Madrid fugint del conflicte provocat pel colp d’estat militar. L’origen del documentari es troba en el treball de recerca sobre les colònies de Xàtiva de Vicent Torregrosa, qui s’havia inspirat en la troballa ‘d’un document preciós que va aparèixer entre les gasetes de la República a l’Arxiu de Xàtiva’. La peça a la qual es refereix és el diari elaborat pels xiquets refugiats a la Colònia de Bellús en què explicaven el funcionament d’aquest centre de convivència, residència i educació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any