El Festival Internacional de Mapping de Girona projecta ‘La pilota de bàdminton’ d’Epi Neuraska

  • El treball, a partir d'un poema de Lluís Roda, participa en el concurs de micomapping

Redacció

16.07.2015 - 22:00
Actualització: 18.07.2015 - 10:33

El Festival Internacional de Mapping de Girona (FIMAG) fa enguany un salt important aquesta segona edició. La projecció de la cita es veu amb l’augment de propostes que participen en el concurs, que ha rebut 89 projectes de 20 països diferents, un 70% més que en la primera edició. Del 24 de juliol al 2 d’agost Girona es convertirà en cita obligada per als amants d’aquesta disciplina.

Entre les novetats d’enguany hi ha la creació d’una nova categoria, la de micromapping, en què les projeccions es fan sobre objectes, i en la qual hi competirà el treball ‘La pilota de bàdminton / The Shuttlecock‘, resultat de la interacció creativa de l’artista visual ontinyentí Epi Neuraska, de l’artista de desconstrucció sonora JJ Doc i de l’escriptor Lluís Roda. És un treball fet sobre un text escrit pel poeta Lluís Roda l’1 de novembre de 2012 mentre una nena es debatia entre la vida i la mort arran d’un atac taliban a la seua escola de Pakistan. A partir d’una lectura pública durant una performance audiovisual, amb la música en directe de JJ Doc i l’acció d’un dibuix d’Epi Neuraska va nàixer el micro-mapping, que en conserva el so. La xiqueta protagonista de la història és Malala Yousafzai, qui ha rebut el Premi Internacional Catalunya i el Premi Nobel de la Pau.

Epi Neuraska. Foto: Isabela.es

El FIMAG ha captat amb només una edició realitzada l’interès de creadors d’arreu del món ja que s’han rebut propostes procedents de països com el Brasil, l’Azerbaijan, Cuba, Pakistan, Xile, Colòmbia, Mèxic o Hongria, entre més.

Els organitzadors del festival han remarcat que han fet esforços per fer créixer la cita i atraure talent internacional però també per donar una opció als creadors de casa. En aquest sentit, enguany s’ha organitzat el primer Congrés Internacional de Mapping, un espai pensat per al diàleg i la reflexió dedicat a professionals d’aquest sector, molts vinguts de països estrangers.

A banda d’aquest congrés -que es farà els dies 30, 31 de juliol i 1 d’agost- el festival compta amb les projeccions del concurs, dividit en diverses categories, on no només vota el jurat professional sinó que el públic també és l’encarregat d’escollir les propostes que més li agradin. ‘No hi ha cap festival al món que combine aquests factors: un congrés professional, un concurs i diferents mostres de projeccions arreu de la ciutat’, ha destacat el director del FIMG, Richard Hebert.

A diferència de l’any passat, des del festival han marcat una temàtica comú que ha de servir com a ‘punt de partida i inspiració’ als creadors que presenten projectes. Segons ha explicat el director artístic de la cita, Xavier Bové, el tema escollit ha estat el de les contradiccions. Bové ha remarcat que aquest concepte tant genèric ha donat lloc a propostes molt diferents però que també hi ha projectes que han coincidit en temàtica tot i procedir de països diferents.

Més façanes i una nova categoria

En aquesta segona edició augmenta de quatre a cinc les façanes on es veuran les projeccions. A la paret exterior de l’Ajuntament de Girona, la Casa Pastors i la façana del Jutjat es projectaran mappings de la categoria professional. Aquells que vulguen veure les obres dels artistes amateurs, hauran d’anar a la façana de l’edifici del Pont d’en Gómez. A la façana de l’edifici de Les Àligues, Sant Domènec, s’hi exposaran les propostes dins de la categoria educativa.

En aquesta línia, l’organització ha creat una nova categoria, el micromapping dedicat a espais més tancats com sales d’hotel, aparadors de botigues, comerços o museus. Els treballs que opten a aquesta categoria estan pensats no per projectar-se en grans façanes sinó en espais més reduïts i sobre objectes.

Cada categoria té dos premis, que van dels 12.000 euros del primer premi de la categoria professional fins als 500 euros del segon premi en l’àmbit escolar. Els guardonats seran escollits per un jurat expert que valorarà l’originalitat, la innovació, l’estil visual i musical, la viabilitat econòmica i logística de la proposta, i la vinculació amb l’edifici. En total, el festival repartirà més de 25.000 euros en premis.

Com a novetat, el festival ha dissenyat una aplicació mòbil que, a banda d’informació sobre la cita, també permet als ciutadans votar els seus projectes preferits. Segons les votacions rebudes es lliuraran dos guardons, el Premi façana del públic, valorat en 1.000 euros, i el Premi micromapping del públic de 500 euros.

Ulleres 3D per veure l’espectacle inaugural

Com a novetat destaca també l’espectacle inaugural, que es podrà veure a la façana de l’antic hospital Santa Caterina (actual seu del Govern a Girona). El festival ha fet l’encàrrec als catalans Unionlab perquè creen un espectacle per a l’ocasió. Enguany, no només es podrà veure el primer dia del festival sinó que es repetirà al llarg de totes les jornades del FIMAG.

Segons ha explicat Hebert, es tracta d’un espectacle únic a l’estat espanyol perquè es basa en la tecnologia 3D anaglífic. A la pràctica, la peculiaritat d’aquest espectacle recau en què tots els visitants necessitaran unes ulleres de 3D -que el festival repartirà gratuïtament- per tal de veure com les projeccions “surten” de la façana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem