06.10.2017 - 15:44
|
Actualització: 06.10.2017 - 17:44
El Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida acull des de dilluns passat les exposicions ‘Prudenci Bertrana. L’ideari bàrbar’ i ‘Aurora Bertrana. El virus de l’aventura’ , produïdes amb motiu de la celebració enguany de l’Any Bertrana, dedicada a Prudenci Bertrana i a Aurora Bertrana. La instal·lació a Ontinyent l’ha organitzada el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida.
Aquest 2017 es commemoren la doble efemèride dels 150 i 125 anys del naixement de Prudenci i Aurora Bertrana, dins el conjunt d’actes en homenatge als autors, la Institució de les Lletres Catalanes ha produït aquestes exposicions.
Prudenci Bertrana i la seua filla Aurora Bertrana són dues personalitats prou vinculades literàriament si bé amb una trajectòria vital molt diferenciada que va marcar i complementar la producció literària de tots dos autors, amb un comú denominador: la gran càrrega autobiogràfica. La doble celebració de l’Any Bertrana pretén d’evidenciar la complementarietat d’aquesta producció a la vegada que vol posar de relleu la individualitat d’un i altre autor, pare i filla: dues figures singulars del món literari contemporani.
Prudenci Bertrana (Tordera, 1867 – Barcelona, 1941), escriptor, pintor, director de revistes i diaris, publicà en 1906 ‘Josafat’, obra reconeguda unànimement com una peça cabdal de la literatura catalana contemporània. Aurora Bertrana (Girona 1892 – Berga 1974), músic, escriptora, viatgera, periodista i política, és una personalitat singular dins la nostra literatura, com a escriptora que va saber aportar a la seua obra literària tota la singularitat de la seua personalitat i biografia.