20.01.2016 - 15:59
|
Actualització: 20.01.2016 - 16:59
Fa uns quants anys, quan encara vivia el uelo del Molí Descals, hi vaig fer algunes visites amb alumnes. Vaig quedar tan meravellada com els meus alumnes del tresor que teníem a la vora… A través dels anys i dels nombrosos viatges he pogut gaudir de moltes restes, museus i llocs d’interès que els municipis conserven i mostren amb orgull als forasters que tenen el gust d’acostar-s’hi amb curiositat i interès. És una tasca costosa la de rehabilitar i conservar aquests tresors, però és signe d’estima i valoració de la pròpia història, de les pròpies arrels que són el fonament de la nostra societat i de la nostra cultura. Són el testimoni que deixem a les futures generacions. La seua desaparició representa una gran pèrdua i ens du cap a la despersonalització.
És per això que produeix una profunda tristesa trobar-se llocs abandonats com el Molí Pere Joan del Barranc del Tarongers, que fa 20 anys potser encara s’hauria pogut conservar… i hem vist com han anat passat els anys, i el molí ha anat desapareixent a poc a poc… Ara fa temps que no passe a vore’l…
Aquest estiu vaig visitar un Molí a Navarra, el Molí d’Urdax, una preciositat de molí, tot de fusta, i que encara funciona. L’han conservat i l’ensenyen als turistes i escolars que passen a visitar-lo, amb la satisfacció i l’orgull de conservar els testimonis de la seua història.
A Ares del Maestrat trobem el Barranc dels Molins, declarat Bé d’Interès Cultural, on hi ha 5 molins rehabilitats que es poden visitar i on es poden apreciar obres d’enginyeria hidràulica testimonis d’una època.
A França, a la vora de la Champagne, en un xicotet poble anomenat Orges, trobareu un antic molí del segle XIV, que es pot visitar i que actualment es dedica a la fabricació de flors de tela per a l’alta costura. D’iniciativa privada, facilita visites i activitats de pagament.
L’Associació Valenciana d’Arquelogia Industrial visità fa uns anys Ontinyent i va incloure en el seu itinerari la visita al Molí Descals…
Valorà el patrimoni d’Ontinyent, amb les xemeneies testimonis imponents d’una època, els llavadors que s’han conservat, l’edifici de la Paduana, que afortunadament podrem seguir contemplant, els ponts, els edificis d’antigues fàbriques o l’edifici de l’escola Lluís Vives…
A la comarca tenim mostres de llocs que han rehabilitat els seus molins com el Ràfol de Salem o Agullent. I seria una alegria que Ontinyent, capital de la comarca, donara exemple en aquest tema.
Tant de bo, d’ací poc temps, l’itinerari del patrimoni industrial d’Ontinyent puga oferir una visita al Molí Descalç en condicions dignes, i aquesta petita joia no es perda en els racons polsosos de l’oblit.