El Mural de RàdioEscola

VilaWeb
Escola Valenciana
10.01.2016 - 23:21
Actualització: 11.01.2016 - 00:21

‘Sense cultura no hi ha canvi real en aquest país’, afirma el president de la Generalitat Valenciana, davant del micròfon del Mural. Ximo Puig Ferrer ens revela el títol del llibre que té a la tauleta de nit i recomana tindre sempre a mà els nostres: Estellés, Fuster i Ausiàs March. En el primer Mural de l’any 2016 li preguntem directament al president si tindrem una ràdio pública, vertebradora i en valencià.

La ràdio com a eina creativa d’aprenentatge en les escoles està ben present en aquesta edició. La Xarxa ‘Ràdio Escola’ que porta endavant l’entitat cívica Escola Valenciana està en marxa en 40 centres escolars públics de tot el territori. Els alumnes del CEIP Jaume I de Catarroja (Horta Sud) en són un bon exemple. Xiquets i xiquetes, entre cinc i onze anys, canten, toquen instruments, reciten poesia, dramatitzen contes del Sambori i fan un informatiu des dels seus estudis instal·lats al col·legi per al Mural. Una experiència engrescadora que mostra la potencialitat de la ràdio.

Ja fa 27 anys que se celebren els Premis Literaris Ciutat d’Alzira i el seu actual alcalde, Diego Gómez ens parla d’aquesta convocatòria literària i social amb una espurna d’emoció. El president de la Fundació Bromera, Josep Antoni Fluixà, recorda com va nàixer i com ha evolucionat un dels Premis literaris més importants en la nostra llengua.

Volem començar l’any llegint i recomanant la narrativa publicada per Bromera: En ‘El temps és mentida’, Premi de Novel·la en l’edició número 27 dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, el seu autor, Joanjo Garcia, ens fa un tast del contingut on el protagonista relata com de difícil és rescatar els paisatges de la infantesa perquè molts d’eixos espais han sigut fulminats per la corrupció. En eixe recorregut també denuncia amargament la passivitat social davant els maltractaments a les dones.

De violència també en parla Lluís Miret en ‘L’ombra del mal’, 26é Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira. Situada en el segle XVII, l’obra descriu com després de l’expulsió dels moriscos les terres queden ermes i sense treballar i la noblesa entra en crisi. Hi ha una part d’aventures amb cavalls, trabucs i roders i una altra de novel·la negra on els crims se succeeixen i on cal resoldre un misteri.

’10 de 2′ és el llibre d’ Escola Valenciana que aglutina, de manera literària, les experiències de les parelles lingüístiques que s’han relacionat per aprendre valencià durant els 10 anys de recorregut del Voluntariat pel Valencià. Un recull de 10 relats d’autores i autors valencians procedents de diverses comarques i amb diferents accents que han creat narracions basades en fets reals o ficticis i que mostren com els intercanvis entre voluntaris i aprenents poden convertir-se en una experiència humana i cultural única. Amb el talent de Carles Alberola Ortiz, Gemma Pasqual, Maria Josep Escrivà, Anna Moner, Pepa Guardiola, Carme Miquel, Joan Olivares Alfonso, Francesc Gisbert, Manolo Civera, Joan Borja i Jordi Querol (Toni Royo Pérez). El director artístic d’Escola Valenciana, Cèsar Amiguet ha dissenyat el llibre.

La banda sonora del Mural la posa Eva Dénia amb el seu últim treball ‘Quan abril era abril’. Un ramell de 12 cançons (la major part són composicions seues). Una delícia extrema on apareix, de manera natural, tota la seua vida musical: des del jazz o la brasilera, fins a la tradicional valenciana i la chanson française. És un treball molt viu concebut a duo amb el violoncel de Merxe Martinez Marti. Però al disc trobareu la mà del seu germà Carles Dénia i la col·laboració dels músics que l’han acompanyada al llarg de la seua trajectòria: Toni Belenguer, José Luis Porras, David Gadea o LLuna Aragón. Eva presenta el disc, fil per randa, amb la seua pròpia veu.

Una altra dona, Ainoa Noa, que forma part de la nova remesa de músics joves que peguen fort, lidera la banda castellonenca Tirant Lo Rock i ens ofereix la rebel·lia del disc ‘Massa Cops’.

Pep Gimeno ‘Botifarra’ ens parla del disc, ’A un home que ve del poble, ningú fa abaixar la cara’ creat amb el compositor i pianista, Pau Cháfer.

En el 2016 seguim fent Mural amb una trentena d’emissores col·laboradores i unes quantes publicacions digitals. Gràcies per la complicitat!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any