El Mural Radiofònic dedicat a les famílies i a la comunitat educativa

VilaWeb
Escola Valenciana
04.09.2015 - 23:54

Aquesta nova edició es centra en l’inici de curs escolar, recull una entrevista amb el conseller d’Educació, Vicent Marzà, que defineix quins són els fonaments per refer el país i potenciar la cultura, així com els reptes als quals s’enfronta. A més, l’escriptor i mestre Francesc Gisbert presenta els éssers màgics que poblen el seu llibre ‘Amics i monstres’; el cantant Paco Muñoz parla del disc ‘Amics poetes’; per la seua banda, el lletraferit Manel Alonso dóna a conéixer la seua antologia poètica musicada. Els continguts del Mural de setembre estan assaonats amb la música de Mai Mai i Musicants.

Amb l’embolicat present i futur d’una televisió pública i amb una ràdio que ha estat fins ara invisibilitzada i exclosa del debat de la reobertura de RTVV o de la creació d’un nou model audiovisual, l’existència de El Mural es fa necessària i palesa la urgència de disposar d’una emissora d’àmbit territorial que oferisca continguts de proximitat en un format de qualitat i que faça una funció de servei públic.

L’equip de El Mural porta un any i tres mesos fent ràdio de manera voluntària amb el suport d’Escola Valenciana que el distribueix a través d’una vintena d’emissores i en diverses publicacions digitals per tal d’intentar arrapar audiència en el menystingut dial valencià. Un treball que li ha valgut el reconeixement dels prestigiosos Premis anuals de Ràdio Associació com a Millor Programa d’Innovació 2015.

En aquesta ocasió estem davant d’un Mural esguitat de les consideracions del Conseller Vicent Marzà sobre el nou curs escolar i els reptes prioritaris que ha d’empènyer de manera cooperativa; coneixem les criatures màgiques que formaven part de la tradició oral dels nostres iaios que apareixen al llibre ‘Amics i Monstres’ de Francesc Gisbert; fruïm de la dramatització d’un dels contes distingits en el concurs literari dels Premis Sambori; escoltem els pensaments del cantant dels xiquets, Paco Muñoz que ha tret el disc ‘Amics poetes’; l’escriptor Manel Alonso presenta la seua antologia poètica musicada per més d’una vintena d’autors valencians en un doble cedé que porta per títol ‘I després vingué la música’. La banda sonora de El Mural la completa el grup Mai Mai amb l’LP ‘Arribar a Mart’ i Musicants, la nova formació de música mediterrània capitanejada pel fundador d’Al Tall, Manolo Miralles.

Comencem el nou curs i El Mural vol centrar-se en alguns dels aspectes que assenten les bases per a la transformació d’una societat: l’educació, la cultura, la investigació i els esports. Les quatre caselles que depenen de la gestió del conseller, Vicent Marzà.

Marzà és fill de la LUEV, la llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. També és hereu dels valors d’Escola Valenciana a través dels seus pares fundadors d’aquesta entitat cívica a Castelló. Les Trobades per la Llengua van començar quan ell tenia només dos anys. Unes vivències que marquen empremta. El jove conseller afirma que la seua aspiració és derogar la LOMCE, la controvertida Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa que va elaborar l’exministre José Ignacio Wert i que va ser aplicada al País Valencià en la seua màxima expressió. Pretén fer un repartiment just dels diners dels ciutadans perquè l’educació pública siga ‘el pal del paller’. La Conselleria ha reobert les unitats infantils d’una desena de centres d’arreu del País Valencià que veien amenaçada la seua supervivencia; el cas més paradigmàtic és el del Cremona d’Alaquàs.

Com a responsable de cultura, Vicent Marzà parla de la vitalitat de l’actual escena musical valenciana i de la voluntat de contribuir a crear circuits estables de concerts en els espais públics que havien estat vetats fins ara. També es mostra favorable a la creació de plans integrals com el del llibre i foment de la lectura.

En la casella dels esports es mostra especialment receptiu a fer reviscolar i potenciar la pilota valenciana des de les escoles.

Com a titular de la Conselleria d’Investigació posa d’exemple referencial l’Institut de Tecnologia Química que porta endavant el Premi Príncep d’Astúries 2014 d’Investigació Científica i Tècnica, Avelino Corma. El professor Corma fa una afirmació contundent en El Mural: ‘Un país que no té un bon nivell d’I+D és un país subdesenvolupat. Cal fer un esforç continuat per planificar la investigació al llarg del temps i no només per impulsos.’

Gaudiu de la ràdio cultural i divulgativa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem