07.11.2015 - 16:34
|
Actualització: 07.11.2015 - 17:34
Redacció/EP El Museu de Prehistòria de València exposarà a partir de l’11 de novembre l’esquelet de lleopard europeu prehistòric trobat a l’Avenc de Joan Guiton, a Fontanars dels Alforins, el més complet de tota la península ibèrica.
L’esquelet es mostrarà, per primera vegada, dins l’exposició ‘Un món de feres’, després d’una profusa recerca desenvolupada pel Gabinet de Fauna Quaternària del Museu de Prehistòria de València. Segons que ha explicat la directora del museu, Helena Bonet, al costat d’aquesta peça ‘es mostraran, també per primera vegada, peces úniques, la majoria de les quals originals, i algunes rèpliques, del Gabinet de Fauna Quaternària’.
Alfred Sanchis, arqueozoòleg del Museu de Prehistòria de València i comissari de l’exposició, ha dirigit els treballs de recuperació i recerca del lleopard i s’encarrega del muntatge de l’exposició ‘que no és paleontològica sinó arqueozoòlogica’, ha precisat. L’exposició mostrarà les interaccions entre feres i homes prehistòrics en el territori valencià. ‘Els grans carnívors –úrsids, fèlids, cànids i hiènids– van competir amb els humans per l’ús de les coves i també per les preses’, ha explicat Sanchis.
La troballa
L’esquelet de lleopard europeu prehistòric (panthera pardus) el van descobrir l’estiu de 2013 els espeleòlegs Vicent Sanchis i Rebeca Díaz durant uns treballs topogràfics en l’avenc. Després del descobriment, el Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València va impulsar i coordinar la recuperació de les restes d’aquell animal, localitzades a 150 metres de profunditat, feta al desembre d’aquell any per un equip format pels membres del museu Alfred Sanchis i Carmen Tormo, del Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida Agustí Ribera, pels esmentats espeleòlegs del Grup Espeleològic l’Avern d’Ontinyent i amb la col·laboració de Josep Ribera i Juan Salazar.