02.02.2018 - 15:29
|
Actualització: 02.02.2018 - 16:29
Els tècnics de la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida van visitar durant l’any passat 30 centres educatius de Primària de la comarca, amb activitats que van arribar a 990 alumnes. Això suposa un increment del 13% respecte de 2016, motivat per un canvi de comportament social.
Alfons Soler, tècnic de la UPCCA, ha explicat que s’ha avançat la tasca de prevenció a causa d’aquests canvis d’hàbits, ja que ‘Hem passat de parlar de drogodependències a fer-ho de conductes addictives i, en conseqüència, començar més prompte la prevenció’.
Independentment, al voltant de dos mil alumnes de Secundària van rebre també alguna de les 191 visites efectuades per part dels tècnics de la UPCCA durant el 2017; els quals van introduir un programa pilot de prevenció de problemes associats a les noves tecnologies a l’IES Josep de Ribera de la Pobla de Duc, que va incidir directament sobre un centenar de joves. D’igual manera, no van faltar tampoc les sessions amb 175 professors d’ESO; els concursos de cartells de prevenció que, a més del tabac, es van ampliar a drogues, joc i alcohol; i els 65 centres d’Infantil i Primària que reben material de la unitat.
A banda d’actuar en l’àmbit educatiu, la UPCCA també efectua la seua activitat en l’àmbit familiar, que en aquest cas ha augmentat d’un 25% respecte de 2016. Els usuaris són sobretot joves entre 15 a 17 anys consumidors de cànnabis, la majoria xics, tot i que el nombre de xiques ha augmentat de 4 a 13.
A nivell d’actuació comunitària, en 2017 es van distribuir 12.700 exemplars del butlletí Fem llar; 700 alumnes de secundària van assistir a les sessions de teatre i testimoni amb presoners de Villena; es va fer 15 xerrades de prevenció per a pares; es va impulsar un grup de tabac; i es va col·laborar en el mes de la salut d’Alfarrasí, en les activitats de tardor d’Albaida i en el projecte ‘Ontinyent sense fums’, les Festes del bou, o la jornada contra la droga al col·legi la Concepción d’Ontinyent.
Finalment, l’UPCCA també va realitzar tasques de prevenció selectiva amb les sessions de joves del Rogle, el cuss de prevenció de recaigudes i grup per a deixar de fumar del CRIS, així com la col·laboració amb el programa de menors amb mesures judicials o el d’absentisme escolar. La consellera delegada de l’àrea, Célia Juan, en referència a les actuacions de 2017, ha assenyalat que ‘demostren la bona salut del servici de la Mancomunitat que després de 20 anys s’ha consolidat com un referent en la prevenció de les conductes addictives tant en els centres educatius com entre les famílies’.