El sociòleg Vicent Flor analitzarà la Transició al País Valencià en la represa de les jornades de l’IEVA

  • Dijous s'inaugura també una exposició de materials i imatges d'aquell moment històric a Ontinyent

VilaWeb

Redacció

24.06.2016 - 17:39
Actualització: 24.06.2016 - 19:39

Les jornades d’estudi de la Transició a la Vall d’Albaida organitzades per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida es reprenen dijous vinent, després de l’aturada d’aquest cap de setmana passat en què s’ha celebrat la Diada del País Valencià.

La programació se centra ara en el cas local de la ciutat d’Ontinyent, i començarà amb la inauguració dijous, a les 19.00, de l’exposició ‘La Transició a Ontinyent (1975-1982)’ instal·lada al Centre Cultural Caixa Ontinyent fins el 27 de novembre. Tot seguit, el sociòleg Vicent Flor impartirà la conferència ‘La Transició democràtica al País Valencià’, al mateix centre. Vicent Flor (València, 1971), sociòleg i assagista, és autor del llibre ‘Noves glòries a Espanya, anticatalanisme i identitat valenciana‘ (Editorial Afers) en què analitzava el blaverisme a València. Enguany ha publicat en la mateixa editorial l’assaig ‘Societat Anònima. Els valencians, els diners i la política‘, on fa un retrat demolidor dels efectes de la crisi al País Valencià i hi aborda el mal finançament de les institucions valencianes. També hi apunta, d’esquitllada, els efectes que tindria la independència de Catalunya sobre el país.

Divendres, el Centre Cultural acollirà, a les 19.30, la taula redona ‘La qüestió sindical i empresarial durant la Transició’, en què hi intervindran Juan Gil, responsable en l’època de formació al País Valencià de la Unió Sindical Obrera; Ramón Herrero, primer secretari local de la Unió General de Treballadors; Manuel Ruiz, secretari general de Comissions Obreres de la Vall d’Albaida de 1970 a 1990; i Francisco Santonja, qui fou directiu de Santonja SA, Nueva Hildesa SA, Perchados Vicente Vidal SA, i president per quatre anys de l’Associació d’Empresaris Tèxtils d’Ontinyent.

Les jornades d’àmbit local d’Ontinyent continuaran la setmana vinent amb dues taules redones, totes dues a les 19.30 al Centre Cultural Caixa Ontinyent. La de dijous 22, ‘Els moviments socials i culturals durant la Transició’, comptarà amb la participació de Josep Lluís Belda (de la revista El Tendur), Lluís Espí (rector), Manuel Reguart (7 i 3), Conxa Conca (Veïns de St. Rafel), Maria Delgado (Ames de Casa) i Montxo Martínez (Educació), moderats per l’advocat Vicent Gil. La de l’endemà divendres serà ‘’Els partits polítics durant la Transició’, amb Rafael Tortosa (PSPV-PSOE), Rafael Galiana (PNPV), Ramon Juan (MCPV), Vicent Gironés (ORT), Rafael Rovira (UCD) i Donato Muñoz (PC). L’historiador Josep Gandia s’encarregarà de fer la introducció i la moderació de la taula.

L’àmbit comarcal

Abans d’aquestes jornades ontinyentines, l’IEVA ja n’ha realitzades a Quatretonda, la Pobla del Duc, Llutxent, Albaida, l’Olleria i Bocairent, on encara n’hi ha una programada per al 31 d’octubre amb la conferència del professor d’Història Contemporània de la Universitat de València Ferran Archilés, sobre ‘Valencianisme polític i identitat valenciana’.

El Centre de Cultura Caixa Ontinyent tornarà a acollir més activitats, en aquest cas amb l’àmbit comarcal com a referència, entre el 12 i el 27 de novembre, i se’n farà una última a Quatretonda el 3 de desembre. A més, la Universitat d’Hivern del Campus d’Ontinyent dedicarà un dels seus cursos a aquesta qüestió, a càrrec de Joaquim Azagra, Alejandro Mayordomo, Carlos Alfonso, Carmen Alborch i Joan Romero. També el cine club Utiye col·labora en aquestes jornades amb projeccions de pel·lícules relacionades amb la Transició.

Informació relacionada – Entrevista a Vicent Flor: ‘Oferir noves glòries a un estat que et tracta malament, és masoquisme’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies