“El viatge impossible” d’Escena Erasmus recorrerà cinc municipis de la Vall

  • La novena edició del projecte escènic itinerant de la Diputació i la Universitat de València passarà enguany per Albaida, Llutxent, Montitxelvo, Ontinyent i Otos

VilaWeb
(Fotografia: @escenerasmus)
Redacció
31.05.2021 - 14:56
Actualització: 31.05.2021 - 16:55

El projecte teatral europeu de la Universitat de València, Escena Erasmus, ha presentat el seu últim espectacle El viatge impossible, que s’estrenarà aquest 3 de juny a La Rambleta, a València, i que posteriorment recorrerà 17 municipis, entre els quals Otos (12 de juny), Ontinyent (30 de juny), Montitxelvo (16 de juliol), Llutxent (17 de juliol) i Albaida (18 de juliol).

Els espectacles d’Escena Erasmus aborden la realitat d’Europa des d’una visió crítica i fent-ne partícip el públic de les seues reflexions. Enguany, el muntatge es basa en el concepte de “viatge”, en aquests temps en els quals viatjar és ben difícil. L’espectacle també ofereix la reflexió que, “potser, tornar als pobles és una realitat sana i efectiva de reconstruir el nostre món i les nostres vides”, ha indicat la institució acadèmica en un comunicat.

Els detalls del projecte i de la gira d’enguany s’han presentat en una roda de premsa, que ha comptat amb les intervencions de la vice-rectora de Cultura i Esport de la Universitat de València Ester Alba; el vice-rector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València Carles Padilla; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius i el director de l’espectacle i co-director d’Escena Erasmus, Josep Valero.

El viatge impossible està dirigit per Josep Valero amb textos escrits expressament per quatre dramaturgs de l’escena valenciana: Daniel Tormo, Guadalupe Sáez, Isabel Martí i Gemma Miralles.

L’espectacle està protagonitzat pel canari Nicolás Aranda, els francesos Arnaud Barennes i Sélune Cannizzo, la italiana Allegra Florioli, la valenciana Elena Francés, la suïssa Paloma Gros-Hostettler i l’alemanya Kika Miederhoff.

La gira d’enguany compta amb el patrocini de l’Ajuntament de València (Turisme i Internacionalització) i la col·laboració de la Fundació SGAE, Espai La Rambleta, el Vice-rectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València i la Fundació General de la Universitat de València.

“Apel·la a l’ànima dels nostres pobles”

En l’acte s’ha presentat una breu escena de l’espectacle amb la presència de representants municipals de les localitats que acollirà la gira.

Per al director del muntatge, Josep Valero, “L’espectacle en si és un viatge, apel·la a l’ànima dels nostres pobles; als anhels compartits de tornar a celebrar les festes i viure en comunitat, però també hem volgut retratar l’aïllament que han viscut els nostres majors, el viatge interior que hem hagut de fer en aquest període de confinament”.

Els responsables de la Universitat i la Diputació, han expressat la satisfacció pel compromís del projecte Escena Erasmus, que proposa “un diàleg cultural a través del teatre”. En aquest sentit, el diputat Xavier Rius ha manifestat la il·lusió, que va suposar per a les localitats valencianes mantenir la gira de 2020, en plena pandèmia, i que es pot visualitzar en el documental estrenat recentment Aus per la finestra, finançat per la Diputació, i que mostra l’espai de convivència i peripècies de la companyia tardor passada quan van portar el teatre als pobles.

Els vice-rectors Carles Padilla i Ester Alba han destacat la trajectòria d’Escena Erasmus, amb dotze anys d’existència, i com aprofiten el potencial creatiu dels estudiants per a conscienciar a la ciutadania amb temes de caràcter social. Ara, en el muntatge de 2021 toca “repensar Europa que habitem després d’una pandèmia que ha canviat el nostre sentit del viatge”, han assenyalat. En anteriors muntatges, han explicat, ja s’havia abordat el viatge, a través de les migracions o el desig de conéixer altres llocs, en el nou espectacle, és un viatge de tornada: als nostres pobles i als nostres interiors, en un temps que ha estat marcat per les restriccions de mobilitat.

Novena edició de “Les Petites Europes”

“Les Petites Europes” és un projecte escènic promogut per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València que recull l’esperit nòmada del teatre i de la representació als pobles, amb una participació activa d’estudiants acollits per la Universitat de València dins del programa Erasmus i estudiants locals.

La filosofia d’aquesta iniciativa, que compleix la novena edició enguany, és establir un pont de diàleg, convivència i col·laboració entre un grup de joves europeus i la vida social i cultural de cadascun dels municipis que visiten, no sols per a dinamitzar-la sinó per a oferir una via de possibilitats de creixement a través de la reflexió entorn del paper de la cultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any