04.05.2021 - 15:24
|
Actualització: 04.05.2021 - 17:24
Els caps de radiografia dels departaments de salut Xàtiva-Ontinyent i Gandia han signat una carta què s’oposen, juntament amb 20 més, al fet que l’Empresa de Salut Pública (EPS) que preveu crear la Conselleria de Sanitat assumisca la gestió de les ressonàncies magnètiques, externalitzades des de 2001, i, per contra, reclamen “una gestió única i integral” del servei.
En l’escrit, secundat per la Societat de Radiologia de la Comunitat Valenciana, adverteixen que la creació d’una EPS “incompliria l’acord de govern en el qual s’incloïa la recuperació a la gestió directa de diversos hospitals en concessió administrativa i de les ressonàncies”.
Per això reclamen la integració “immediata” de les ressonàncies, com la resta de tècniques, en els serveis de Radiologia amb “una gestió única i integral que garantisca l’assistència, la docència i la recerca als professionals, en igualtat de condicions amb altres especialitats mèdiques”.
En l’escrit destaquen que la gestió única i integral de les diferents modalitats de la imatge mèdica permet “centrar-se en el problema del pacient i no en una tècnica determinada”, triar la prova “òptima evitant retards diagnòstics” i dóna valor a la Radiologia clínica per òrgans-sistemes “evitant la fragilitat de l’assistència per tècniques d’imatge”.
Així mateix, suposa “prevaler la comunicació fluida entre tots els professionals que participen en l’assistència del pacient i la presa de decisions en els comitès multidisciplinaris” i “evita el trencament de la cadena assistencial i amb això els diagnòstics imprecisos”. D’aquesta manera, destaquen que tots els professionals de Radiologia treballen “junts per una millora en la qualitat de l’assistència”.
D’altra banda, afirmen que una gestió integral permet “controlar la demanda i adequar les proves, l’explotació òptima dels recursos tecnològics disponibles i amb això millorar la gestió de les llistes d’espera”.
“Evitar el malbaratament”
“El malbaratament evitat d’aquesta manera permetrà d’invertir en la renovació tecnològica als nostres hospitals i en altres necessitats sanitàries derivades d’aquesta situació de pandèmia global”, recalquen. En aquest sentit, recorden que l’increment de costos derivats d’aquests concerts van ser posats de manifest per una auditoria realitzada pel Síndic de Comptes.
A més, adverteixen de les conseqüències que tindria per a la docència dels metges residents i d’altres professionals vinculats per “l’insuficient volum d’exploracions a càrrec seu”, així com la recerca perquè “els professionals no poden participar en projectes nacionals o internacionals relacionats” amb els estudis en ressonàncies magnètiques.
La carta està signada pels caps de servei de l’Hospital de Vinaròs, el General de Castelló, La Plana, Sagunt, l’Arnau de Vilanova-Llíria, La Fe, el doctor Peset, el Clínic de València, el General de València, Manises, Requena, La Ribera, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Marina Salut de Dénia, el General d’Alacant, el Sant Joan d’Alacant, Alcoi, la Vila Joiosa, Elx, Elda i l’Hospital de la Vega Baixa.