‘Els empresonats i exiliats de la Bíblia’

  • "Com passa hui amb els presos polítics tancats injustament, els empresonats de la Bíblia “manifesten un desafiament al sistema social, polític i religiós establert"

Josep Miquel Bausset
04.04.2021 - 18:10
Actualització: 04.04.2021 - 20:10
VilaWeb

Aquest és el títol de l’obra que ha escrit fra Jordi Cervera i Valls, frare caputxí nascut a Barcelona el 1961 i professor de Bíblia a la Facultat de Teologia de Catalunya.

Editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat (dins la col·lecció “El gra de blat”), el llibre d’aquest frare caputxí, de cent pàgines, repassa els personatges de l’Antic i del Nou Testament empresonats i exiliats.

Com diu fra Jordi Cervera en la introducció, “la Bíblia despulla hipocresies, proclama injustícies, desvetlla consciències, assenyala amb el dit l’arbitrarietat dels poderosos”. Per això és tan actual, ja que tant ahir com hui són nombrosos els hòmens i les dones que han patit (i pateixen) exili i presó, condemnats per lleis injustes. I és que la Bíblia, per mitjà d’aquestes figures emblemàtiques, explica “les històries dels personatges bíblics que sofreixen empresonament i exili”, ja que “empatitzant amb les seues vicissituds, il·luminen esperançadament les nostres”, com diu fra Jordi Cervera.

El llibre, amb vint-i-quatre capítols, presenta l’empresonament a Egipte de Josep, fill de Jacob, l’exili de Moisès, de David, d’Elies i del profeta Amós, exiliat per denunciar la corrupció del sistema, la presó de Samsó, de Jeremies o de Joan el Baptista. A més hi ha també (entre més) l’exili de Maria, Josep i l’Infant, la detenció, tortura, judici i execució de Jesús o la presó de Sant Pere, Sant Pau i Siles.

Com diu fra Jordi Cervera, “És sorprenent comprovar que els personatges empresonats siguen els principals protagonistes de la història bíblica”. Per la seua part, cal tindre en compte, com remarca l’autor, que la reclusió d’aquests hòmens “no esdevé cap taca negra, sinó el testimoni a ultrança de la seua fidelitat i el seu compromís”. Com diu fra Jordi Cervera, “les causes d’empresonament són diverses, però sempre seran arbitràries”, com podem veure en la nostra societat.

Com passa hui amb els presos polítics tancats injustament, els empresonats de la Bíblia “manifesten un desafiament al sistema social, polític i religiós establert”. Per això fra Jordi Cervera diu: “Per a qui escriu aquestes pàgines, és la manera de compartir i de com-patir els empresonaments i els exilis dels qui, fins fa poc, eren asseguts en les cadires del nostre parlament, escollits en unes eleccions i representant la diversitat ideològica del nostre poble”.

Fra Jordi Cervera, que és Diplomat en Ciències Empresarials per la universitat de Barcelona i doctor en Sagrada Escriptura, realitzà la formació bíblica a la Facultat de Teologia de Catalunya, on imparteix diferents assignatures (Pentateuc i Hebreu) des de l’any 1998. Especialitzat en estudis sobre la Carta als Hebreus i els seus lligams amb el judaisme, Jordi Cervera és autor de diversos llibres relacionats amb la Sagrada Escriptura, a més de nombrosos articles.

Com diu l’amic Pere Fàbregas en relació amb aquest llibre, “pensar diferent de l’estatus imperant, siga on siga, també a casa nostra, es paga car i la justícia gira el rostre cap a una altra banda, dient que segueix portant tapats els ulls per ser més recta, però fent els malabarismes que calguen, per a protegir més i millor els privilegis, que no la veritat”. Per això hi ha salms que exigeixen una justícia justa i denuncien l’arbitrarietat i les males pràctiques, com el salm 81 que blasma aquells que sentencien “contra justícia, afavorint la causa dels culpables?”. O el salm 93, que denuncia els magistrats injustos: “Us podeu avenir amb un tribunal corromput que inventa delictes en nom de la llei?”. Amb la Fratelli tutti, el papa ens recorda un fet cabdal que sovint obliden els poderosos: “Què és la llei sense la convicció que cada ésser humà és sagrat i inviolable?”.

Explicant les històries d’aquests personatges bíblics empresonats i exiliats, fra Jordi Cervera ha volgut mostrar la Bíblia com “un far que il·lumina les peripècies humanes de qualsevol època i de qualsevol poble, sobretot en temps agitats”, com els que ara estem vivint, amb presos i exiliats polítics.

I és que en el nostre món, com diu fra Jordi Cervera, el poder (com en el cas dels presos de la Bíblia), continua empresonant arbitràriament polítics, hòmens i dones que, amb valentia, desafien el sistema. Així ho veiem amb els presos independentistes catalans als quals fa referència, però també en molts presos més, com el P. Stan Swamy. 

Així, els presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sánchez continuen a la presó de Lledoners, emcara que Amnistia Internacional ha tornat a demanar-ne la llibertat “incondicional”. 

Per altra part, el Tribunal Nacional d’Investigació ha rebutjat la sol·licitud de llibertat sota fiança del P. Swamy, acusat de sedició, curiosament igual que van ser acusats els presos independentistes. El P. Swamy, un jesuïta de 83 anys i defensor dels Drets Humans, va ser acusat de sedició i arrestat a l’Índia.

I és que com en el temps de la Bíblia, també hui hòmens i dones continuen essent empresonats arbitràriament, perquè s’atreveixen a manifestar “un desafiament al sistema social, polític o religiós establert”, com diu fra Jordi Cervera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem