09.10.2015 - 11:25
|
Actualització: 09.10.2015 - 13:25
Dissabte passat es va donar a conéixer un document datat en 1852 que podria correspondre a la creació d’una filà de moros a Bocairent, la qual cosa demostraria que les festes de Moros i Cristians en aquesta localitat són anteriors al 1860, any fins ara reconegut com a inici d’aquestes celebracions.
El document ‘Convenio y obligación mutua entre diferentes sujetos de esta Villa para asistir a la fiesta de san Blas con uniforme de moro’, detalla les característiques d’aquesta formació (‘compañía’, segons l’escrit), amb les obligacions dels vint membres, com sra el pagament obligatori d’un ral de billó setmanal, i els diferents càrrecs de capità, alferes, sergents i ambaixador moro. També s’hi fa referència a la contractació d’una banda de música pr a les festes i com allotjar els músics a les cases dels festers; a més de les obligacions econòmiques i personals dels membres de la comparsa.
El llibre de festes de Sant Blai del pròxim gener inclourà l’estudi realitzat sobre aquest document presentat per Josep V. Ferre, batle de Bocairent i qui en va ser el descobridor a l’Arxiu Municipal d’Ontinyent. En l’acte de presentació, celebrat al maset de la Filà dels Moros Vells, Ferre va fer pública la relació dels fundadors d’aquella comparsa, amb detalls personals sobre l’estat civil, edat i ofici, entre més, dels quals va avançar una hipotesi de treball relativa a una possible adscripció ideològica.
Josep V. Ferre va referir-se també a la possibilitat que la filà dels Moros Vells siga la continuadora d’aquella ‘companyia’ descrita en el document, i que el nom actual duga l’adjectiu de ‘vells’ a partir de la creació de les comparses de Marrocs o Moros Marins.