11.05.2021 - 18:41
|
Actualització: 11.05.2021 - 20:41
La Generalitat ha engegat aquest dimarts els seus primers pressupostos participatius, amb 125 milions d’euros i als quals la ciutadania pot contribuir amb projectes d’abast autonòmic o comarcal entre fins al 30 de maig a través del portal GVA Participa. El pressupost d’aquesta iniciativa destinat a projectes per a les Comarques Centrals a què pertany la Vall d’Albaida és de 13.763.500 euros.
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo ha explicat que els primers pressupostos participatius, com a projecte pilot, disposen de 125 milions d’euros que s’han distribuït atenent criteris de població, pobresa i despoblació, d’acord amb la resolució que estableix els requisits, terminis i procediment sobre el procés de participació ciutadana per a la seua elaboració.
Del total, 87,5 milions d’euros es distribueixen en àrees comarcals, i els 37,5 milions restants es dirigeixen a projectes d’àmbit de País Valencià. El finançament de propostes ciutadanes es farà amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions) dels comptes de la Generalitat.
Les àrees supracomarcals i les dotacions econòmiques corresponents són: comarques costaneres del nord (Baix Maestrat, Plana Alta i Plana Baixa) 9.348.500 euros; comarques interiors del nord (Ports, Alt Maestrat, Alcalatén, Alt Millars i Alt Palància) 5.418.400 euros; comarques d’interior (Racó d’Ademús, Serrans, Plana d’Utiel-Requena, Canal de Navarrés i Vall de Cofrents-Aiora) 6.105.400 euros; comarques de l’Horta (València, Horta Nord i l’Horta Sud) 22.040.800 euros; comarques del Xúquer-Túria (Camp de Morvedre, Camp de Túria, Foia de Bunyol, Ribera Alta i Ribera Baixa) 10.167.300 euros; les Comarques Centrals (Safor, Costera, Vall d’Albaida, Comtat, Alcoià, Marina Alta i Marina Baixa) 13.763.500 euros; i comarques del sud (Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, Baix Vinalopó, Alacantí i Baix Segura) 20.656.100 euros.
Procés participatiu
Les propostes ciutadanes poden presentar-se fins al 30 de maig només de forma telemàtica a través del portal de la Generalitat GVA Participa. Hi poden participar els empadronats de més de setze anys en qualsevol municipi de valencià anys; els residents en l’exterior; i els de menys setze anys i majors de 12 que tinguen DNI, amb l’autorització prèvia dels pares, tutors o representants legals.
El procés consta de vuit fases: informació i debat; presentació de propostes; revisió interna de les propostes; fase de suports; avaluació de propostes; publicació de preus; votació de projectes; i resultats.