23.04.2017 - 11:04
|
Actualització: 23.04.2017 - 13:04
S’acosta Nadal, temps de fer i rebre regals, i entre tots els regals que van i vénen sempre està bé que hi haja algun llibre, i més si va destinat als xiquets, perquè tots sabem com d’important és la lectura, i tots volem que els nostres fills llegesquen. Un dels mètodes més senzills i eficaços per aconseguir fer els xiquets lectors és afavorir-los el contacte amb els textos escrits des de molt prompte. La lectura en veu alta i la lectura compartida ens poden ajudar a acomplir aquest objectiu. I el llibre que us presentem pot ser molt adequat en l’intent d’aconseguir aquest objectiu.
La nostra proposta és ‘Emocionari: digues el que sents’ de l’editorial Palabras Aladas. És un diccionari d’emocions on s’hi descriuen de manera molt senzilla quaranta-dos estats emocionals per aprendre a identificar-los i així poder donar-li nom a allò que realment sentim.
L’Emocionari ofereix una oportunitat integradora a l’ésser humà, des de la més tendra infantesa, perquè ajuda a conèixer les seues emocions i a dialogar sobre els seus sentiments. D’aquesta manera podrà gestionar-los adequadament i així, sentir la vida amb tot el seu potencial. Alguns psicòlegs i pedagogs el consideren una eina essencial en la qual recolzar-se a nivell pedagògic.
És un llibre d’aquells que el poden llegir des de xiquets de tres anys fins adults. Per a cadascuna de les franges d’edat en què ho hem segmentat, podem tindre en compte algunes consideracions que ens poden ajudar a traure més partit de la lectura.
- Per a lectors de 3 a 6 anys és interessant de començar traient profit a les il·lustracions de les emocions més senzilles (vergonya, tendresa, odi, avorriment, felicitat). El xiquet i l’adult poden conversar sobre què ha passat als personatges de les imatges i com es poden sentir i perquè. També poden explicar situacions que hagen viscut en les quals estiga implicada l’emoció que estan tractant en cada cas. També se’ls pot llegir el text. Als xiquets els agrada molt que els llegesquen, i a més a més van familiaritzant-se amb el vocabulari. Aquesta és una manera que les emocions siguen tema de conversa natural en la família, cosa que afavoreix la confiança i augmenta la intimitat entre els lectors.
En altres moments, quan els xiquets experimenten una determinada emoció que encara no coneixen, poden utilitzar la definició de l’Emocionari per tractar que identifiquen el que senten amb el que escolten; açò pot tindre un efecte tranquil·litzador i normalitzador: per una banda donen nom a allò que senten i per una altra veuen que altres persones senten el mateix.
- Lectors d’entre 7 i 9 anys. El fet que adults i xiquets compartesquen experiències vinculades a una determinada emoció contribuirà a establir vincles més forts i a fer que membres de la mateixa família es coneguen millor els uns als altres. Alguns xiquets es sorprenen en saber que els seus pares també senten por o inseguretat. Aquest fet els ajuda a enfortir l’empatia, la capacitat de posar-se en el lloc de l’altre.
- Lectors d’entre 10 i 12 anys. En aquestes edats els xiquets experimenten canvis físics i psíquics impredictibles, sorprenents i inesperats. L’Emocionari pot ser un bon aliat en la intimitat com a lectura rutinària: amb la lectura diària es crea un temps i un espai íntims en els quals reflexionar sobre les pròpies emocions, i treballar el que han viscut sense deixar que s’enquiste. Es pot convidar el jove que escriga i descriga tots aquells sentiments i emocions, especialment en aquesta etapa, en la qual solen ser desbordants i ingovernables.
- Per a altres lectors. Normalment utilitzem sols quatre o cinc termes per a expressar les nostres emocions. Eixa manera de sintetitzar el nostre vocabulari emocional influirà en els xiquets del nostre entorn, ja que som un exemple per a ells i la seua principal font d’informació. Conscients d’això, molts mestres utilitzen l’Emocionari per a matisar les emocions i aconseguir que els xiquets adquiresquen un vocabulari que explique la seua riquesa emocional.
Us deixem unes imatges perquè vegeu com és de bonic.
Bones festes a tothom i bones lectures!!!
Editorial: Palabras Aladas – ISBN: 978-84-941513-3-0