21.03.2017 - 16:59
|
Actualització: 21.03.2017 - 17:59
Les Trobades d’Escoles en Valencià evidencien que l’ensenyament en valencià és l’educació òptima i capdavantera, que recull l’experiència dels corrents pedagògics europeus. Aquest model d’escola crea ciutadans i ciutadanes amb valors de solidaritat, igualtat i justícia, alhora que garanteix el plurilingüisme real, és a dir, aconsegueix que l’alumnat domine les dues llengües oficials i l’anglés. Aquesta formació es desenvolupa des de l’estima del valencià i l’arrelament al medi. Gràcies a l’aprenentatge de llengües ens acostem a les diferents cultures: com més cultures coneixem, més tolerants som. L’educació és una eina fonamental per transformar la societat i garantir els principis de llibertat. Per aquesta raó, en Escola Valenciana prenem de referència el nostre model educatiu i l’hem proposat a totes les escoles per afavorir la formació de persones crítiques, raonables, amistoses, cooperatives.
Nosaltres, amb més de 30 anys de bones pràctiques docents, diem ben clar que en el nou Decret d’Educació l’itinerari Avançat és qualitat, és el més proper al nostre model lingüístic d’escola. Aquest programa és l’únic que garanteix el plurilingüisme real. Des d’Escola Valenciana convidem als centres educatius que encara no tenen programes avançats a fer camí amb nosaltres. Els oferim el nostre suport i el nostre assessorament per incorporar-se al programa òptim en un curt termini de temps. Així, necessitem la complicitat dels pares, les mares i el professorat, perquè demanen sempre qualitat educativa i, de forma progressiva, puguen arribar als programes avançats.
Les Trobades són també un espai de convivència i una invitació a participar i unir-nos des del respecte, la diversitat i la interculturalitat. Cada any, més de 200.000 persones celebrem la vitalitat de la nostra llengua i expressem el desig compartit de viure en valencià. Som un poble amb un projecte comú: volem comunicar-nos en la nostra llengua i tenim el dret de fer-ho. En valencià, creixem. Aquest lema festeja amb la nostra cultura popular dels nans i gegants i suggereix un missatge vertebrador: parlar valencià ens fa compartir experiències, ens enriqueix culturalment, amplia el nostre coneixement del món, ens ofereix la clau d’accés per descobrir altres llengües. Gràcies al valencià experimentem un creixement vital: ens fa savis de la vida, ens fa grans de cor, ens fa gegants per albirar el futur.
Som País Valencià. Necessitem mitjans de comunicació públics en la nostra llengua que ens cohesionen, ens acosten la diversitat cultural i donen a conéixer la personalitat de tots els pobles que fan País Valencià. Ens cal comptar amb la correspondència de les televisons IB3 i TV3. Volem que les nostres arrels cresquen fortes, es desenvolupen lliures, i volem que els nostres fruits arriben a la saó des del sud fins al nord. Volem compartir les paraules heretades i apreses amb tota la ciutadania en qualsevol context. Per tant, necessitem una llei d’igualtat lingüística. És un dret que tenim tots els valencians i totes les valencianes. Ara ens trobem en una situació discriminatòria respecte d’altres pobles amb llengua pròpia. Els poders públics han de vetllar per la correcta implementació dels plans de normalització i foment del valencià i posar en marxa totes les polítiques necessàries per garantir la plena igualtat lingüística.
Sense dubte: en valencià, creixem.